Головна » 2019 » November » 24 » «І досі чути голосочки про три страждальні колосочки…»
20:41
«І досі чути голосочки про три страждальні колосочки…»
«І досі чути голосочки про три страждальні колосочки…»

У День пам’яті жертв голодоморів, встановлений Указом Президента України № 1310/98 від 26 листопада 1998 року, ми згадуємо трагедію вселенського масштабу – геноцид українського народу, вчинений комуністичним режимом. Голод жахливий, але коли він організований, рукотворний, то стає страшною зброєю придушення і нищення, справжньою косою смерті.

23 листопада ківерчани традиційно зібрались в міському парку, щоб вшанувати пам’ять жертв голодних років. У мітингу-реквіємі «І досі чути голосочки про три страждальні колосочки…», який підготував районний будинок культури, взяли участь очільники району та міста, депутати районної та міської рад, представники установ, організацій, учні та вчителі місцевих шкіл, громадськість міста, духовенство.

Ківерцівський краєзнавчий музей розгорнув виставку Українського інституту національної пам’яті «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу», в якій представлено документи вищих партійних та державних органів влади, які свідчать про їх свідомі дії, спрямовані на організацію Голодомору, та їх повну обізнаність з ситуацією на місцях. Творцями Голодомору названі Сталін, його найближче оточення в Москві та сатрапи в Україні. У 2006 році Верховна Рада України прийняла закон про визнання Голодомору геноцидом.

Скорботною ходою учасники заходу пройшли до пам’ятника жертвам голодоморів, поклали квіти та вінки з колосся жита та пшениці, вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Панахиду за загиблими провів настоятель Свято-Покровського собору Іван Семенюк у співслужінні з духовенством району.

Усі присутні о 16:00 долучилися до Всеукраїнської акції і запалили поминальні свічі та лампадки.

– Святий обов’язок кожного з нас – зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих у роки голодоморів, об'єднатись у молитві і запалити свічку пам'яті. Сьогодні, коли від початку голодомору минають роки, ми маємо для себе чітко зрозуміти – головною, неперехідною цінністю для нас є власна держава. Бо лише здобуття Україною незалежності та демократичний шлях, який ми обрали, є надійною гарантією того, що така трагедія ніколи не повториться, – зазначив у виступі перший заступник голови РДА Юліан Таранчук.

Схилімо голови перед великомучениками України.

Степан Войчик,
старший науковий співробітник Ківерцівського краєзнавчого музею

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 328 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]