Головна » 2020 » August » 19 » Голова Волинської обласної ради із робочим візитом відвідала Колодяжненський музей Лесі Українки
21:51
Голова Волинської обласної ради із робочим візитом відвідала Колодяжненський музей Лесі Українки
Голова Волинської обласної ради із робочим візитом відвідала Колодяжненський музей Лесі Українки

Наступного року відбудеться ряд урочистих заходів з нагоди славетного ювілею – 150-річчя від дня народження Лесі Українки, яке відзначатиметься 25 лютого 2021 року на загальнодержавному рівні. Тому реставрація Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, як ніколи, на часі.

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович спільно із директором комунального підприємства «Волиньпроект» Анатолієм Доротієм, директором Волинського краєзнавчого музею Оксаною Важатко, керуючим справами обласної ради Дмитром Дубняком та головою Колодяжненської ОТГ Віталієм Кашиком, оглянула будівлі у яких розташовується музей.

Завідувачка музею Ольга Бойко розповіла, що експозиція музею складається з двох частин – меморіальної і літературної, і розміщена у трьох приміщеннях. Меморіальна експозиція представлена у двох будинках: Лесиному будиночку – «Білому», побудованому у 1890 році та батьківському будинку – «Сірому», спорудженому Петром Косачем, батьком поетеси у 1896 році. Літературна експозиція розміщена в спеціальному приміщенні, побудованому у 1980 році, де у чотирьох експозиційних залах зібрані документальні матеріали та експонати, які розповідають про життя і творчість Лесі Українки.

Оксана Важатко повідомила, що керівництво Волинського краєзнавчого музею у минулому році розробило проєктно-кошторисну документацію «Реставраційно-ремонтних робіт пам’яток культурної спадщини «Білого та Сірого будинків Косачів». Орієнтовна вартість робіт сягає більше 10 мільйонів гривень.

«З минулого року Сірий та Білий будиночки не опалюються, адже ми отримали припис контролюючих органів про заборону подальшого використання пічного опалення, яке тут встановлене. Електроенергію сюди не проведено взагалі. Наразі ми розглядаємо можливість проведення електричної лінії, щоб провести світло, а також встановити там електричні конвектори, які будуть обігрівати будівлі», – розповіла вона.

Ірина Вахович припускає, що весь запланований обсяг робіт, згідно ПКД до лютого наступного року зробити, швидше всього, не вдасться. Наразі триває пошук благодійників, які вкладатимуть у цей проєкт кошти.

«Ми сьогодні пересвідчилися в потребі реставраційних робіт. Разом з тим, не можна сказати, що будівлі в аварійному чи критичному стані. Серед обов’язкових завдань – забезпечення теплопостачання та електрифікація будиночків, адже відзначення 150-ї річниці від дня народження Лесі Українки відбуватиметься у зимову пору і експонати повинні бути на місці і у належному стані. У разі якщо буде фінансова можливість, то будемо розпочинати реставраційні роботи у Білому будиночку, який цього потребує найбільше.

Є велика надія і на народних депутатів, зокрема Ірину Констанкевич (яка ініціювала відзначення на загальнодержавному рівні), Ігоря Палицю, Степана Івахіва щодо сприяння у фінансовій підтримці на загальнодержавному рівні як інфраструктурної, так і організаційної складової заходів», – зауважила вона.

Джерело: Волинська обласна рада

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 270 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]