Головна » 2020 » August » 22 » «ФАКТОР СВОБОДИ»
13:28
«ФАКТОР СВОБОДИ»
«ФАКТОР СВОБОДИ»

21 серпня в Історичному музеї смт. Іваничі відкрилася виставка «ФАКТОР СВОБОДИ» (Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці. Від людини до символа), приурочена до Дня Незалежності України, яка розповідає про трьох осіб чиїми іменами називали цілий народ – Івана Мазепу, Симона Петлюру та Степана Бандеру. Саме вони були творцями української держави у свій час.

На відкриття завітали представники влади і громадськості: заступник голови Іваничівської селищної ради Микола Пасевич, секретар Іваничівської селищної ради Володимир Сарабуна, головний спеціаліст гуманітарного відділу Юлія Коваленко, директор Центру культури, дозвілля та спорту Алла Наумук.

Презентацію провела директор музею Лариса Куль, яка наголосила, що головна мета виставки – розвінчати міфи російської пропаганди про постаті, які відіграли ключові ролі в українській історії і протягом останніх 300 років були символом свободи та боротьби за українську ідею. Біографії цих постатей різні, але їх єднає щире прагнення здобути для свого народу незалежність і право на самовизначення. І саме це викликало найбільший спротив Російської імперії та її ідеологічного наступника – Радянського Союзу, для яких слова «мазепинець», «петлюрівець» і «бандерівець» стали уособленням заклятого ворога, який ніколи не скориться і не стане рабом.

Виставка важлива з точки зору протидії російській інформаційній агресії. Тому що російсько-українська війна має не лише збройний вимір, а й інформаційно-культурний. Це війна пам’ятей.

Виставка демонструє незвичний, сучасний підхід до подачі інформації. Банери, на яких розміщена інформація, зображені у формі акаунтів у соціальних мережах. Автори виставки спробували уявити, який вигляд могли би мати профілі Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери, які місця показала би їхня гугл-мапа, кого б вони зафрендили. Водночас вона розповідає про непростий вибір, який стояв перед цими політиками, про позитивні і негативні наслідки їхніх ключових рішень.

Виставку розроблено фахівцями Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху.

Автори: Володимир Бірчак, Володимир В'ятрович, Олеся Ісаюк, Богдан Короленко, Максим Майоров, Віталій Огієнко, Ярослав Файзулін, Олена Шарговська, Вікторія Яременко, Ярина Ясиневич.

З виставкою можна буде ознайомитись у стінах музею до 15 вересня. Але переглянути її можуть всі охочі, адже її електронна версія доступна на сайті Інституту національної пам’яті.

Джерело: Історичний музей смт. Іваничі

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 242 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]