Головна » 2012 » Січень » 30 » Донька художника Георгія Косміаді подарувала Волинському краєзнавчому музею одну з його живописних робіт.
13:54
Донька художника Георгія Косміаді подарувала Волинському краєзнавчому музею одну з його живописних робіт.
Донька художника Георгія Косміаді подарувала Волинському краєзнавчому музею одну з його живописних робіт.    Протягом двох місяців у Волинському краєзнавчому музеї експонувалась  виставка „Музика кольору”, приурочена 125–річчю від дня народження її автора, Г.П.Косміаді.
   30 січня 2012 року виставка „Музика кольору” завершила своє експонування. Під час її урочистого закриття лучани мали змогу особисто познайомитись із донькою художника, Надією Георгіївною Косміаді (нині жителькою Італії).
   Надія Косміаді, під час попередніх приїздів до України, передала Рівненському обласному краєзнавчому музею та Рівненській українській гімназії весь архів батька, частину його творчої спадщини. Експонування виставки його робіт у Волинському краєзнавчому музеї стало приводом для здійснення її давньої мрії – першого особистого візиту до міста Луцька, куди пролягали творчі шляхи художника та його учнів. На згадку про цю подію почесна гостя подарувала музею одну із живописних робіт Георгія Косміаді.

















































































































   Художник, архітектор, педагог Георгій Петрович Косміаді (1886-1967) у 1916-1940 роках проживав у Рівному, викладав малювання у п’яти гімназіях міста. Організовував творчі гуртки, разом зі своїми учнями ставив  різні за тематикою вистави,  малював декорації, виготовляв костюми, ініціював творчі та літературні вечори. Навколо нього гуртувалася обдарована молодь Рівного.
   Неодноразово виставки Георгія Петровича та його кращих учнів проходили в різних містах Волині, в тому числі в Луцьку. Справжнім тріумфом була участь учнів Косміаді у Всесвітній виставці дитячих робіт в Парижі у 1937 році.
  В 1940 році родина художника переїхала до Німеччини, в Гамбург, де Г.Косміаді працював художником-декоратором у Державній опері та театрі „Талія”. Після виходу на пенсію став вільним художником.
   Прожив Г.П.Косміаді 81 рік, з них – 24 – у Рівному, 27 – у Німеччині, написав більше 4000 творчих робіт, організував та брав участь у 60-ти виставках.
   Професор Георгій Косміаді мріяв, щоб його роботи та творчий доробок учнів залишилися на рідній землі. Тепер його спадщина повернулась і до Луцька.
Фото Л.Максимова.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1191 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]