Головна » 2017 » January » 31 » До дня визволення міста Луцька
12:40
До дня визволення міста Луцька
До дня визволення міста Луцька

1 лютого 2017 року о 15.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться тематичний вечір «Пам’ять» з нагоди дня визволення міста Луцька та зустріч членів клубу ветеранів війни і праці «Неспокійні серця» з ліцеїстами Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

На заході буде розгорнуто фотодокументальну виставку «Волинь в роки Другої світової війни», з матеріалами якої познайомить науковий співробітник відділу новітньої історії Олена Дубень.

На захід запрошені ветерани Другої світової війни Михайло Тимофійович Єрлін, Олексій Тимофійович Ліхтарович, голова Обласної організації ветеранів Олександр Олександрович Булавін.

Довідково:

2 лютого 1944 року відбулося звільнення Луцька від фашистських загарбників в роки Другої світової війни.
Рівне-Луцьку наступальну операцію почали воїни 7-ї гвардійської кавалерійської дивізії 13-ї армії 1-го Українського фронту, які 1 лютого 1944 року отримала завдання наступати на Луцьк. У ніч на 1 лютого першими в місто ввійшли розвідники 27-го гвардійського кавалерійського полку. Згодом на місто почали наступ інші підрозділи 1-го гвардійського Житомирського кавалерійського корпусу під командуванням генерал-лейтенанта Віктора Баранова.
2 лютого кінногвардійці повністю очистили Луцьк від німецько-фашистських окупантів і на вежі старовинної фортеці встановили прапор 7-ї гвардійської кавалерійської дивізії. Однак найважливішим стало утримати місто від контратак фашистів. Ворог намагався повернути Луцьк як важливий стратегічний пункт. З цією метою противник силами 175-ї, 143-ї угорських піхотних дивізій, а також кількох поліцейських полків і бойових груп СС (бандерівців) з району Торчин, 24 лютого перейшов у наступ на Луцьк. В результаті удару переважаючих сил ворога по обороні 121-ї стрілецької дивізії йому вдалося зайняти ряд населених пунктів біля Луцька, а також прорватися на східний берег Стиру північніше і південніше Луцька. Виникла загроза оточення міста. Тому командувач 13-ю армією генерал Микола Пухов направив війська в район Луцька.
25-го лютого друга гвардійська кавалерійська дивізія разом з 121-ю стрілецькою дивізією почали оборонні бої за Луцьк. У боях на підступах до міста воїни проявили високу стійкість і героїзм. Запекла битва розгорнулась на рубежах 181-ї стрілецької дивізії поблизу села Сирники. Імена героїв цієї операції викарбувані на гранітних плитах величного меморіалу Слави, що в центрі міста Луцька, на братських могилах в селах області. В день звільнення – 2 лютого – лучани та гості обласного центру покладають квіти до братських могил і до меморіалу Слави. Про безсмертний подвиг розповідають виставки у Волинському краєзнавчому музеї, кімнатах-музеях шкіл області. На увічнення пам'яті героїв вулиці міста носять їхні імена.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 588 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]