Головна » 2017 » January » 20 » День Соборності України: Схід і Захід разом!
20:18
День Соборності України: Схід і Захід разом!
День Соборності України: Схід і Захід разом!

20 січня 2017 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «День Соборності України: Схід і Захід разом!», приуроченої відзначенню 98-ої річниці Дня Соборності України та 99-й річниці Дня пам’яті Героїв Крут.

На неї завітали студенти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Презентацію матеріалів виставки їм провів провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Лис Сергій. А це – документи,  книги, світлини з історії проголошення незалежності УНР 22 січня 1918 року, бою під Крутами і, звичайно, матеріали про об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року в Соборну Україну.

Під час виступу Сергій Лис наголошував і на внеску волинян у події Української революції. Так, зокрема, на виставці представлені фотографії тих волинян-добровольців, які билися 29 січня 1918 році проти російських більшовиків під Крутами, світлини бійців сформованої на Волині Сірої Дивізії, яка обороняла Луцьк від польських загарбників навесні 1919 року, січових стрільців на чолі з полковником Євгеном Коновальцем у Луцьку на початку 1920 року тощо.

В ході презентації присутні неодноразово проводили паралелі між подіями сторічної давності і сьогоденням. Під Крутами та в ході оборони Києва у січні-лютому 1918 року, як і на початках нинішнього АТО на Донбасі, першими саме добровольці стримували наступ московських військ. У 1918–1919 роках російська влада, створивши маріонетковий уряд Радянської України у Харкові, лицемірно заявляла, що в УНР триває виключно внутрішній громадянський конфлікт. Подібне відбувається і тепер, тільки замість Харківської більшовицької «влади» сучасна Росія створила «владу» т. зв. ДНР–ЛНР у Донецьку й Луганську.

Злука Західної і Наддніпрянської України була тим кульмінаційним моментом під час Української революції 1917–1921 років, який призвів до остаточного пробудження української самосвідомості, після кількох століть поневолення. Але внутрішні суперечності між політиками Наддніпрянської УНР і Галицької ЗУНР призвели, на жаль, до денонсації Акту Злуки вже 3 грудня 1919 року та, зрештою, втрати незалежності України в листопаді 1920 року. Про цей гіркий урок історії та необхідності консолідації українського суспільства нині також багато говорилося під час відкриття виставки.

Наголосимо, що пошануванням свята Соборності України та Героїв Крут Волинський краєзнавчий музей започатковує заходи в контексті відзначення в нашій державі 100-річчя від початку Української Революції. Виставка ж «День Соборності України: Схід і Захід разом!» діятиме до кінця лютого 2017 року в дні роботи музею.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 645 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]