Головна » 2019 » January » 13 » День неспішного мистецтва – 2019
10:05
День неспішного мистецтва – 2019
День неспішного мистецтва – 2019

Шановні колеги!

Дякую Вам за плідну минулорічну співпрацю, бажаю усім глибоких та яскравих проектів у 2019! Надіюсь, серед них буде і спільний День неспішного мистецтва-2019.

Цього року хочеться почати підготовку заздалегідь, тож починаю вже збирати і поширювати інформацію про акцію. І щиро запрошую Вас до участі.

Заповнити коротку анкету учасника можна за лінком: https://goo.gl/forms/M9pyrz3tEurBXvxJ2. Зверніть увагу, що на прохання колег час акції цього року плануємо посунути: на 15.00 - 6 квітня 2019 р.

Дуже прошу зголоситися якнайскоріше - список усіх музеїв-учасників в одному місці є важливим не лише для відвідувача, але і для ЗМІ, яким потрібна ширша картина і коментарі різних учасників.

Маю надію, що в плані інформування цього року нам буде легше - про акцію тепер знає значно більше коло людей, ніж минулого року. Сам перебіг акції показали на двох національних каналах (5й канал та UA:Перший), було записано кілька радіопередач, з'явилося немало публікацій. Серед київських онлайн-видань з найбільшим охопленням читачів - це "Українська правда.Життя", "Лівий берег", газета "День", сайт "Музейний простір". Медіа в інших містах теж реагували досить жваво - вийшло кілька телесюжетів у Херсоні, Львові, Полтаві, Житомирі. Вийшло чимало публікацій у всіх містах, чиї музеї брали участь. Все це лише Ваша заслуга - з Києва складніше розуміти інтереси регіональних ЗМІ. Дякую дуже за цю роботу.

Хочу також окремо подякувати колегам, які надіслали мені свої враження від події і фото, - я зібрала їх у статтю, яку долучаю: https://creativekid.info/yak-navchytysya-zhyty-bez-pospihu-u-kartyn/

Коротко нагадаю, що День неспішного мистецтва був ініційований у США у 2008 році як спонука для відвідувачів музеїв присвятити експонатам більше часу. Одне з досліджень того, скільки часу відвідувач проводить у залах, провели у нью-йоркському Метрополітені, фіксуючи лише зупинку біля найпопулярніших шедеврів. Ця зупинка тривала в середньому 17 секунд. Якщо говорити про споглядання однієї роботи в цілому (більш і менш популярних творів) - то це лише 8 секунд.

У класичному вигляді День неспішного мистецтва передбачає, що відвідувач мовчки споглядає 5 запропонованих творів мистецтва (чи інших експонатів), а тоді на певний час всі охочі зустрічаються в музеї обговорити враження. З досвіду це обговорення для музейних працівників є страшенно цікавим - показує, що і як відвідувач бачить у їхньому музеї, як мислить.

Минулого року я запропонувала піти "польським" шляхом - дати відвідувачу можливість поговорити з музейним працівником біля експонату. Можна провокувати відвідувача питаннями, на кшталт: "Чи помітили ви це? Навіщо воно тут? Що воно може означати?" Як проводити акцію цього року - залишаю на Ваш розсуд. Головне - спонукати справді заглибитися у твір. Побачити те, що переважно люди не помічають: у сенсі деталей і в сенсі значень.

Знаю, що пропоную чергове навантаження, але щиро вірю, що разом ми змінюємо світ.

Дякую Вам за це!

З повагою,
Софія Рябчук,
кураторка дитячих проектів у сфері культури, дослідниця питань розвитку дитини, едукаторка, перекладачка

ПС. Нагадую, що у нас є спільна сторінка www.facebook.com/SlowArtUkraine, на яку запрошую підписатися всіх, хто ще не підписався. І запрошувати друзів підписуватися - дякую!

Фото: Slow Art Day 2017, Kunsthalle Hamburg, Friederike Redlbacher

Джерело: Музейний простір України

Категорія: Художній музей | Переглядів: 494 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]