Головна » 2015 » July » 8 » Адміністративна реформа у Волинській області
11:47
Адміністративна реформа у Волинській області
Адміністративна реформа у Волинській області

   З 8 липня у Волинському краєзнавчому музеї почав функціонувати інформаційний куточок «Адміністративна реформа у Волинській області», який покликаний надати відвідувачам музею вичерпну інформацію про ті зміни в устрої нашого краю, які нині відбуваються в рамках децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування в Україні загалом. В музеї представлено документи уряду, щодо методики формування спроможних територіальних громад; рішення Волинської обласної ради «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Волинської області»; сам проект плану, згідно якого в нашій області має постати 74 самодостатні громади; документи з історії адміністративно-територіальних змін нашого краю впродовж ХХ – ХХІ століть; нова карта Волинської області, з поділом на новоутворені громади.

   Дані матеріали розміщені як доповнення до виставки «У боротьбі за демократичну Конституцію України». Адже нинішня реформа місцевого самоврядування відбувається у ширшому контексті змін Основного Закону нашої держави, аби Конституція України відповідала європейським демократичним цінностям. Власне, ще голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський у 1917 – 1918 роках намагався здійснити подібну реформу, зокрема, обстоюючи «широке громадське самоврядування, котре має на оці проект нашої конституції, будуючи нову Україну на основах децентралізації». Внаслідок втрати Україною у 1920 році незалежності ідеї Михайла Грушевського так і не було реалізовано. Але схоже, що тепер Україна отримала другий шанс на прийняття демократичної Конституції і адміністративно-територіальний поділ, який би базувався на європейських принципах децентралізації.

   Наукові співробітники музею продовжуватимуть слідкувати за процесом конституційних реформ та змінами у місцевому самоврядування і оперативно інформуватимуть відвідувачів про них.

Сергій Лис,

старший науковий співробітник відділу новітньої історії музею

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 962 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]