Головна » 2020 » August » 25 » 25 серпня важливий особистий ювілей у ветеранки музейної справи Волині Л.Г.Грицини
13:55
25 серпня важливий особистий ювілей у ветеранки музейної справи Волині Л.Г.Грицини
25 серпня важливий особистий ювілей у ветеранки музейної справи Волині Л.Г.Грицини

Колектив

Волинського краєзнавчого музею

щиро вітає

ветеранку музейної справи Волині,

знану музейницю та краєзнавицю

Лідію Григорівну Грицину

з важливим життєвим ювілеєм

та висловлює щирі слова вдячності

за багаторічну плідну роботу в обласному музеї,

значний особистий внесок у розвиток

музейної справи та історичного краєзнавства Волині

і зичить міцного здоров’я і довгих, довгих

років життя!

Хай доля буде щедрою та прихильною

до Вас і дорогих Вам людей!

Нагадаємо:
В 2019 році у Волинському краєзнавчому музеї, в рамках проєкту «Музейники» до 90-річчя обласного музею, експонувалася фотодокументальна виставка «Шпильки» про екскурсовода Лідію Грицину. Це була третя виставка проєкту, який представляв талановитих, цікавих музейників Волині різних років ХХ–ХХІ століття, висвітлював особливі грані їхньої праці, професійності й таланту.

Часто музей асоціюють з екскурсоводом і це не випадково. Як він представить музей, як з його подачі заграє музейна експозиція, як засяє пам’ятка. Екскурсоводом від Бога називали Лідію Грицину, яка майже п’ятдесят років свого життя присвятила цій професії. Інтелігентна, приємна у спілкуванні вона запам’яталась багатьом лучанам і гостям Волині.

За роки праці у Луцькому бюро подорожей та екскурсій та Волинському краєзнавчому музеї вона провела тисячі екскурсій по місту й музейній експозиції. Це екскурсії як для різного роду делегацій, так і школярів, студентів. Величезний наплив екскурсантів був у період шкільних канікул. Туристичні поїзди з усього тодішнього СРСР стікалися до Луцька.

Екскурсія для школярів у Старому мiстi

Вишукана і красива, обов’язково на тонких підборах (на шпильках, як тоді казали) вона полонила екскурсантів якимось особливим шармом і ерудицією, підкорюючи бруківку Луцького замку Любарта. Влітку з гарною зачіскою, восени і взимку в елегантних капелюшках, але завжди на шпильках. Слово екскурсовода проникало в саме серце, наповнюючи його почуттям любові до рідного їй Луцька.

Екскурсія по Луцьку для музейних працівників України

Час диктує свої вимоги та розуміння. Змінюється мода і на екскурсії, які стали нині інтерактивними, з використанням сучасних інноваційних технологій. Активне спілкування з екскурсантами Л. Грицина включала у свої екскурсії ще й 30 років тому, а засобом «нових технологій» був невеликий портфелик у руках екскурсовода з допоміжним, роздатковим матеріалом (фотографії, документи), яким доповнювала екскурсію. Лідія Григорівна, яка пізніше працювала завідувачем науково-освітнього відділу Волинського краєзнавчого музею, розробила десятки чи й сотні методичок, текстів екскурсій, сценаріїв масових заходів. Підготовлені нею методичні рекомендації «Етика екскурсовода» актуальні і сьогодні.

Навчальна екскурсія для працівників Волинського краєзнавчого музею

На виставці були представлені фотодокументальні матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею та родинного архіву Лідії Грицини. Образ екскурсовода створюють особисті речі: указка, капелюшок, рукавички й, звичайно, славнозвісні «шпильки».

На виставці були наведені слова зі спогадів Лідії Грицини, звернені до нинішніх відвідувачів музею: «Аналізуючи минуле, розумію, що завжди мала улюблену роботу, яка дала мені можливість зустріти на своєму шляху багато цікавих, талановитих, хороших людей».

Лідія Грицина i її шкільна подруга Ірина Сензюк з останнім луцьким караїмом Самуїлом Яковичем Єшвовичем. 70-тi рр. ХХ ст.

Екслібрис Л. Грицини. Худ. М. Шамрила. 80-тi рр. ХХ ст.

Автор проєкту «Музейники»,
заступник директора з наукової роботи, к.і.н.
Євгенія Ковальчук

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 257 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]