Головна » 2019 » July » 17 » 17 липня 85 років від дня народження українського письменника та колишнього музейника Й.Г.Струцюка
14:42
17 липня 85 років від дня народження українського письменника та колишнього музейника Й.Г.Струцюка
17 липня 85 років від дня народження українського письменника та колишнього музейника Й.Г.Струцюка

З 17 липня 2019 року у Волинському краєзнавчому музеї діє виставка «Долі нашій немало дано», присвячена 85-річчю Йосипа Георгійовича Струцюка – поета, письменника, члена Спілки письменників України, почесного громадянина м. Луцька, колишнього наукового співробітником музею Лесі Українки в с. Колодяжному та Волинського краєзнавчого музею, який і нині займає активну життєву позицію, плідно працюючи на творчій ниві.

На виставці представлені світлини та документи з особистого архіву Йосипа Георгійовича, меморіальні речі та нагороди, переданих ним до фондів Волинського краєзнавчого музею.

Йосип Георгійович зробив значний внесок у розбудову Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, довгий час плідно працював науковцем Волинського краєзнавчого музею.

Одним із перших він удостоєний звання лауреата обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського (1992). Лауреат I Міжнародної літературної премії ім. Богдана-Нестора Лепкого, ряду інших літературних премій.

У 2009 році удостоєний звання «Заслужений діяч мистецтв України». 8 вересня 2011 року рішенням Луцької міської ради Йосипу Струцюку присвоєно звання «Почесний громадянин міста Луцька».

Особливе місце на музейній виставці займає його творчий доробок – понад 50 поетичних, прозових та драматичних творів, текстів до ряду пісень. З 1970 року він член Спілки письменників України. Й.Г.Струцюк – автор понад 60 книг. Пісенно-збиральницька діяльність Й.Г.Струцюка – це запис не лише текстів, а й мелодій, котрі згодом були розшифровані. Збірник пісень «Ти не згасла, зоре ясна. Пісні Холмщини і Підляшшя» найбільш повний і упорядкований таким чином, щоб бути доступним для дослідників, це понад 200 пісенних текстів та мелодій.

Колектив Волинського краєзнавчого музею щиро вітає Йосипа Георгійовича Струцюка з ювілеєм та висловлює щиру вдячність за багаторічну плідну співпрацю, за передані до музею матеріали, постійну дієву допомогу у проведенні музейних культурно-освітніх заходів, значний особистий внесок у збереження та пропаганду української мови, популяризацію пам’яток історії та культури волинського краю, виховання національної свідомості волинян та бажає нових творчих здобутків у збагаченні культури українського народу та примноженні його друкованого слова.

Йосипе Георгійовичу – міцного Вам здоров’я, довгих років життя і
творчої наснаги для нових книг!

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 340 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]