Головна » 2020 » July » 14 » 14 липня 103 роки від дня народження Голови Проводу ОУН, волинянина Олега Штуля (ФОТО, ВІДЕО)
12:20
14 липня 103 роки від дня народження Голови Проводу ОУН, волинянина Олега Штуля (ФОТО, ВІДЕО)
14 липня 103 роки від дня народження Голови Проводу ОУН, волинянина Олега Штуля (ФОТО, ВІДЕО)

14 (1) липня 1917 р. у с. Лопатичі Овруцького повіту Волинської губернії (нині Олевський р-н Житомирської обл.) народився майбутній Голова Проводу ОУН Олег Штуль («Жданович»). Через події Першої світової війни його батьки – Данило та Антоніна Штулі були змушені залишити Ковельщину. На Волинь родина повернулася у 1920 р., де батьку священнику надали прихід у с. Жиричі на Ратнівщині.

Олег Штуль закінчив Кременецьку семінарію і Варшавський університет. Із початком німецько-радянської війни прибув до Києва у складі похідної групи ОУН(м). Через загрозу репресій повернувся до Луцька, де викладав історію України. Згодом був представником Андрія Мельника у штабі УПА-«Поліської Січі» Тараса Бульби-Боровця. Разом із ним був арештований, перебував у концтаборі Заксенгаузен.

У 1948 р. став головним редактором газети «Українське слово» в Парижі, яка гуртувала навколо себе українську діаспору. Поряд із цим активно займався громадсько-політичною роботою, видавав книги українських дисидентів. У 1965 р. був обраний Голово Проводу ОУН. У 1967 р. Олег Штуль взяв участь у роботі першого з’їзду Світового Конгресу Вільних Українців (див. виступ Олега Штуля на 11 хв.). Помер 4 листопада 1977 р. у Торонто. Згідно заповіту похований на цвинтарі св. Андрія – осередку Української Православної Церкви у США у м. Саут Баунд Брук штату Нью-Джерзі.

16 березня 2017 р. до 100-річчя від дня народження Олега Штуля у посольстві України в Парижі відбувся вечір пам’яті історичного діяча:

Родина прийняла рішення передати Волинському краєзнавчому музею з Франції фотодокументальні матеріали і особисті речі Олега Штуля. Завдяки цьому 18 травня того ж року відбулося відкриття виставки «Довге повернення в Україну» у Волинському краєзнавчому музеї, присвяченої Олегові Штулеві за участю його сина Даніеля:

Поряд із значною кількістю світлин та документів, на виставці були представлені друкарські машинки, годинник, робочий портфель та екслібрис Голови Проводу ОУН Олега Штуля, документ із особистим підписом Тараса Бульби-Боровця та інші не менш цікаві експонати.

Друкарські машинки Олега Штуля

Годинник Олега Штуля

Портфель Олега Штуля

Екслібрис Олега Штуля

Документ з підписом Тараса Боровця

Комплекс заходів Волинського краєзнавчого музею із відзначення 100-річчя від Дня народження Олега Штуля зайняв ІІ місце на обласній рейтинговій акції «Музейна подія року на Волині – 2017».

Богдан Зек,
кандидат історичних наук, завідувач науково-експозиційного
відділу новітньої історії Волині Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 295 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]