Головна » 2014 » Квітень » 2 » Вшанували пам'ять українського поета Якова Гудемчука.
15:42
Вшанували пам'ять українського поета Якова Гудемчука.
Вшанували пам'ять українського поета Якова Гудемчука.

   2 квітня в Інституті філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки вшанували пам’ять визначного українського поета, перекладача, члена Спілки письменників Польщі, випускника Луцького учительського інституту 1941 року Якова Гудемчука. Меморіальну годину відкрив декан інституту, кандидат філологічних наук, доцент Юрій Громик.

   Зі словом про славного краянина виступив дослідник його творчості, відомий український учений, доктор філологічних наук, професор Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Микола Зимомря. Потім до присутніх звернувся автор меморіальної дошки – скульптор, заслужений художник України, доктор мистецтвознавства, професор Михайло Белень. Він порівняв Якова Гудемчука з постаттю Тараса Шевченка, 200-ліття від народження якого Україна святкує цьогоріч. Опісля було відкрито меморіальну дошку на честь Якова Гудемчука, яку освятив отець Михайло (Бучак).

   Про внесок Якова Гудемчука у культуру України, Волині зокрема, і власне бачення його творчості розповідали й викладачі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки: завідувач кафедри слов’янської філології Луїза Оляндер і завідувач кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Марія Моклиця.

   У своєму виступі директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Анатолій Силюк зауважив, що саме час відходити від радянської традиції виділяти десяток діячів, забуваючи про решту. На його думку, нині потрібно відновлювати в свідомості українців постаті таких людей, як Яків Гудемчук.

   Анатолій Силюк зазначив, що це необхідно не тільки для духовності людей, але й для розвитку туристичного потенціалу краю. У Волинському краєзнавчому музеї планується створити експозицію, присвячену поетові, і  працівники музею з нетерпінням чекають меморіальних речей Якова Гудемчука, які обіцяли передати сини та невістка поета.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 732 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]