Головна » 2012 » Липень » 10 » Директора Камінь-Каширського музею Наталію Пась висунуто кандидатом на присудження обласної премії 2012 року у номінації імені Миколи Куделі
11:10
Директора Камінь-Каширського музею Наталію Пась висунуто кандидатом на присудження обласної премії 2012 року у номінації імені Миколи Куделі
Директора Камінь-Каширського музею Наталію Пась висунуто кандидатом на присудження обласної премії 2012 року у номінації імені Миколи Куделі
Шановні колеги!
Комітет з присудження обласних іменних премій у галузі літератури, культури і мистецтва повідомив, що за результатами відкритого голосування 5 липня 2012 року було прийнято рішення допустити до другого туру конкурсу на здобуття обласних іменних премій у галузі літератури, культури і мистецтва 2012 року ряд кандидатур, у тому числі – одного музейного працівника:
У номінації імені Миколи Куделі
ПАСЬ Наталію Олександрівну – директора Камінь-Каширського районного краєзнавчого музею, за  багаторічну подвижницьку працю, значний особистий внесок у розбудову музейних закладів Камінь-Каширського району та розвиток історичного краєзнавства волинського краю.
Подання Волинського краєзнавчого музею.

Шановне товариство,
підтримаємо кандидатуру нашої колеги!

Відгуки про претендентів просять надсилати комітету за адресою:
43027, м. Луцьк, Київський майдан, 9.
Управління культури і туризму облдержадміністрації, кабінет 610.
Довідки за телефонами: 240-267, 778-132, 245-701.
 
Довідково:
Пась Наталія Олександрівна народилася в с. Гута-Камінська Камінь-Каширського району. У 1982 році закінчила Луцьке педагогічне училище, у 1990 році – Луцький державний педагогічний інститут імені Лесі Українки. Працювала в дитячому садку, Камінь-Каширській школі № 1. З червня 1992 року очолює Камінь-Каширський районний краєзнавчий музей.
За час роботи у музеї Пась Н.О. зробила значний внесок у розбудову музейних закладів Камінь-Каширського району та розвиток історичного краєзнавства волинського краю. Вона ерудований фахівець, організатор, ентузіаст музейної справи, проводить велику роботу по дослідженню та вивченню історії Волині, комплектуванню та науковій обробці музейних матеріалів, виявленню пам’яток історії та культури краю.
Наталія Олександрівна є автором і творцем нині діючої експозиції музею, неодноразово проводила її перебудову та доповнення новими матеріалами. Окремий експозиційний розділ музею, побудований нею на меморіальних матеріалах, присвячений Євгену Шабліовському, уродженцю міста Камінь-Каширський, видатному вченому, шевченкознавцю, члену-кореспонденту Академії наук України, заслуженому діячу науки України.
Пась Н.О. створила багато нових стаціонарних та пересувних виставок, серед них, присвячені академіку Євгену Шабліовському та  українській поетесі Лесі Українці, „Український голодомор”, „Новорічно-різдвяний подарунок”, „Великодній розмай”, „Воскресни, писанко!”, „Поліське народне вбрання”, „Поліська жіноча сорочка”, фотодокументальну виставку до Дня міста та багато інших, які стали помітними подіями у науковому та культурному житті Волині, викликали значний інтерес громадськості.  У 2009 році вона взяла участь у створенні виставки під час проведення творчого звіту аматорських колективів та окремих виконавців Камінь-Каширського району, присвяченого 70-річчю утворення Волинської області та 810-ій річниці утворення Галицько-Волинського князівства. Провела цикл екскурсій для дітей різних вікових категорій, приурочених 70-річчю утворення Камінь-Каширського району, години спілкування „Людські долі в історії краю”; заходи з нагоди Дня Перемоги та Дня вшанування пам’яті жертв голодомору та політичних репресій.
Наталія Олександрівна проводить значну науково-дослідницьку роботу, багато працює над дослідженням документів по історії Волині в архівах та бібліотеках Києва, Львова та Луцька. Постійно друкує статті у збірниках наукових конференцій та періодичних виданнях. Нею видано каталог „В ній – сповідь долі. Жіноча сорочка із збірки Камінь-Каширського районного краєзнавчого музею”, фотоальбом „Духовні святині Камінь-Каширщини”, буклет про Камінь-Каширський музей, комплект листівок до 30-річчя Камінь-Каширського народного краєзнавчого музею, історико-краєзнавчий нарис Василя Кмецинського „Місто над Циром” та ін.
Пась Н.О. була співорганізатором ХХ Волинської обласної науково-практичної історико-краєзнавчої конференції „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Камінь-Каширський в історії Волині та України”, проведеної до 15-ої річниці Незалежності України, 810-ої річниці першої писемної згадки м.Каменя-Каширського та 100-річчя від дня народження українського літературознавця Євгена Шабліовського, та XXXVII Всеукраїнської історико-краєзнавчої наукової конференції „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Сторінки історії Камінь-Каширщини”, присвяченої 70-річчю Камінь-Каширського району та 30-річчю Камінь-Каширського народного краєзнавчого музею, які відіграли помітну роль у згуртуванні музейників  Камінь-Каширщини, дослідженні нових архівних та музейних матеріалів.
Велику увагу Пась Н.О. приділяє збереженню пам’яток історії та культури волинського краю, комплектуванню фондової колекції музею. Нею у музеї створено фонди відомих волинян – Євгена Шабліовського, Дмитра Степовика, Олександри Кондратович та ін., зібрано цікаву колекцію етнографічних матеріалів, зокрема, зразки ткацтва і вишивки, плетіння з лози і соломки, гончарні  вироби, писанки та ін., які представлені у музеї оригінальним експозиційним художнім показом в реконструкції  інтер’єру селянської хати кінця ХІХ – початку ХХ століття. З метою вивчення науково-мистецької спадщини Камінь-Каширщини брала участь в організації і проведенні науково-збиральницьких експедицій Волинського краєзнавчого музею по обстеженню церков Волині.
У 2010 році Музейна толока у Камінь-Каширському  районному краєзнавчому музеї, організована  Наталією Олександрівною, відзначена Дипломом ІІІ ступеня як переможець Першої обласної акції „Музейна подія року на Волині – 2009”, присвяченої Міжнародному дню музеїв.
За хорошу роботу Пась Н.О. неодноразово відзначалася Почесними грамотами та подяками Міністерства культури і туризму України, Волинської  обласної та районної рад та держадміністрації, управління культури і туризму облдержадміністрації.
Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 708 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]