Головна » 2012 » Жовтень » 26 » За участі музейників на Волині, напередодні річниці визволення України, відкрито військовий меморіал (ВІДЕО).
17:35
За участі музейників на Волині, напередодні річниці визволення України, відкрито військовий меморіал (ВІДЕО).
За участі музейників на Волині, напередодні річниці визволення України, відкрито військовий меморіал (ВІДЕО).
Як стало відомо активістам ВОГО „Сумління” від місцевих жителів, в лісі біля села Мощена була виявлена забута братська могила та незахоронені останки радянських воїнів часів Великої Вітчизняної війни. У зв’язку з цим, згаданою громадською організацією спільно з Волинським регіональним музеєм Українського війська та військової техніки, що є філією Національного військово-історичного музею при Міністерстві оборони України, проведені відповідні дослідження та вжиті заходи по впорядкуванню виявлених поховань.
Зокрема, було з’ясовано, що в березні-липні 1944 р. в районі сіл Мощена та Черкаси дійсно тривали жорстокі бої частин Радянської армії з елітними формуваннями німецько-фашистських військ. Так, в середині березня 1944 року частини радянських військ 47-ої та 70-ої армій внаслідок рішучого удару оточили ворожі війська в районі міста Ковеля та його околиць. Активно діяв і 635-ий полк 175-ої Уральської дивізії під командуванням генерал – майора В.О. Борисова, воїни якого зайняли південно-західні околиці м.Ковеля, зокрема і вигідні висотки біля села Мощена. З 23 березня німецьке командування, підтягнувши з тилу добре укомплектовані танкові з’єднання та інші механізовані частини, з району селища Луків розпочало наносити сильні удари по розблокуванню свого оточеного угрупування. Протягом 4 та 5 квітня 1944 року, механізованим угрупуванням вермахту на чолі з елітною танковою дивізією СС «Вікінг», масованим танковим ударом по радянських військах, вдалося прорвати кільце оточення і деблокувати Ковель. Під натиском переважаючих військ противника ослаблені в попередніх боях частини 47-ї та 70-ї армій змушені були відійти від Ковеля.
Досліджені активістами ВОГО «Сумління» історичні матеріали, а також опитування місцевих старожилів засвідчили, що в зазначений період неподалік від с.Мощена в кінці березня – початку квітня також мали місце виключно жорстокі бої, внаслідок яких після відходу радянських військ на полі бою залишилися непохованими десятки вбитих воїнів Радянської армії. Саме цим можна пояснити факт, що в колишніх напівзруйнованих окопах та траншеях на підвищенні неподалік від с.Мощена пошуковцями були виявлені невпорядковані поховання радянських воїнів.
Вдруге бойові дії біля с.Мощена тривали в липні 1944 р. під час остаточного визволення Ковеля, коли підрозділи 260-ї стрілецької дивізії 47-ї армії стрімким ударом знову зайняли цей регіон Ковельщини. Вірогідно, що саме в цей час в околицях села Мощена з’явилися братські захоронення радянських воїнів, позначені, за практикою тих часів, дерев’яними пірамідками з зіркою, що з часом зруйнувалися. Про останки полеглих воїнів під час весняних боїв тогочасні радянські похоронні команди з невідомих причин не потурбувались і фрагменти їх тіл багато десятиліть невпорядковано лежали в колишніх окопах. Тут є всі підстави вважати, що пошуковцями виявлені останки солдат, окремі з яких вважаються зниклими безвісти. В даний час активістами ВОГО «Сумління» тривають пошуки особистих даних щодо окремих загиблих в околицях с.Мощена воїнів, а виявлені фрагменти їх останків поховані на висотці поряд з раніше впорядкованим військовим похованням. На нових могилках встановлені традиційні пірамідки з червоною зіркою та виявлені в колишніх окопах пробиті в багатьох місцях солдатські каски. Всього зараз на новоутвореному військовому кладовищі поховано 24 радянських військовослужбовця, прізвища лише чотирьох з них відомі. Пошукова роботав цьому регіоні Ковельщини триватиме надалі. Нещодавно, завдяки благодійницькій допомозі керівництва Акціонерного товариства «Тур» (П.П.Смаль), тут встановлений трьохметровий дубовий хрест та благоустроєно територію, а активістами ВОГО «Сумління» з пошукового підрозділу «Відродження», очолюваного В.С.Дорофєєнком, виготовлена відповідна пам’ятна дошка. Можливу матеріальну допомогу традиційно надав пошуківцям Народний депутат України А.О.Горбатюк. 26 жовтня 2012 року, напередодні 68-ої річниці визволення України від німецько-фашистських окупантів, відбулося урочисте відкриття та освячення цього новоутвореного військового меморіалу. Активну участь у підготовці та проведенні цього заходу взяли голова обласної ветеранської організації М.І.Капітоненко, голова ветеранської організації Ковельського району В.В.Січкар, активісти ВОГО «Сумління» та члени Національної спілки краєзнавців України І.М.Пасюк, Г.Я.Гулько, В.М.Карпюк, представники місцевої влади та громадськості. Присутніми тут військовослужбовцями збройних сил України був здійснений трикратний військовий салют. Хор Мощенського будинку культури виконав тужливу пісню, присвячену загиблим радянським солдатам, а протоієрей Володимир Ровінський у супроводі церковного хору здійснив заупокійне богослужіння за полеглими на полі битви воїнів.
Належне упорядкування віднайденого ще одного місця героїчної загибелі воїнів 47-ої армії, яка відіграла ключову роль під час визволення від німецько-фашистських загарбників Ковельщини, сприятиме важливій справі військово-патріотичного виховання підростаючого покоління.
 
Джерело: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки
Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 1197 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]