Головна » 2011 » Грудень » 15 » Відкрито Музей історії судочинства на Волині.
14:14
Відкрито Музей історії судочинства на Волині.
Відкрито Музей історії судочинства на Волині.
ПЕРШИЙ МУЗЕЙ ІСТОРІЇ СУДУ
У приміщенні апеляційного суду області відбулося відкриття Музею історії становлення судової влади на Волині - першого такого музею в Україні, що було приурочене до відзначення Дня працівників суду
На урочистих зборах голова апеляційного суду Петро Філюк розповів, що в попередні роки було видано дві книги про історію судочинства і вирішено продовжити дослідницьку роботу. Протягом року робоча група на чолі з великим ентузіастом наукової справи секретарем судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Оксаною Завидовською-Марчук вивчала і збирала матеріали, які б представляли історичні періоди становлення судової влади на Волині від періоду Київської Русі до сучасності. Вона подякувала за допомогу у пошуку матеріалів, створенні музею працівникам державного обласного архіву, Волинського краєзнавчого музею, родинам колишніх суддів, скульптору Миколі Голованю, керівникам рекламного агентства «Факторія» та підприємства «ДАТСУН». Зокрема Оксана Григорівна сказала:
- Мета нашої праці в тому, щоб нинішнє і майбутнє покоління юристів, суддів, і не лише вони, знали нашу історію, переймали краще з минувшини і найголовніше, щоб вчилися на тих помилках, яких припускалися їхні попередники.
Важливо і те, що в цьому році керівництвом суду запроваджено дні «відкритих дверей» для учнів старших класів та студентів навчальних закладів. В апеляційному суді побували сотні школярів та студентів, які були присутні під час розгляду кримінальних справ про вчинення злочинів у сфері розповсюдження наркотичних засобів, злочинів проти власності - крадіжок, грабежів та інших. Як повідомив Петро Філюк, є чимало прохань зі шкіл і навіть встановилася черга на відвідування. Таким чином, започатковано важливу справу по запобіганню злочинності серед молоді, вихованню і вивченню основ права. І ось тепер у них буде можливість познайомитися з експонатами цього унікального музею, першого серед апеляційних судів у державі.
Експозиція музею складається з 12 розділів, у яких розміщені копії та оригінали документів про роботу суду в різний час, відомості про суддів. Тут можна ознайомитися із тогочасними законодавчими та нормативними актами, з копіями листів, пояснень, протоколів судових засідань, з окремими кримінальними справами. Думається, особливий інтерес у відвідувачів музею, який у 2012 році стане доступним для всіх, викличуть розділи про діяльність судів у період окупації Волині німецькими військами, про польське судочинство з 1919 по 1939 рік, робота обласного суду після встановлення радянської влади в 1944 році.
Оксана Завидовська-Марчук сказала, що робота стосовно поповнення експонатами музею триватиме і надалі. Про ідеологічний напрямок музею свідчать філософські вислови, розміщені на видних місцях. Над виготовленою Петром Голованем скульптурою Феміди (в його інтерпретації) - грецьке прислів'я латиною, що перекладається так: «Основою держави є справедливість». Тут же актуальний і зараз вислів Платона: «Я бачу загибель тієї держави, де закон не має сили і перебуває під чиєюсь владою».
Цікаво, що гості, які вітали суддів із професійним святом, принесли подарунки, які зайняли місце серед експонатів музею. З добрими побажаннями щодо утвердження закону і справедливості виступили голова обласної ради Володимир Войтович, заступник голови облдержадміністрації Станіслав Ющик, начальник УСБУ в області Володимир Мельникович, прокурор області Андрій Парака, член Вищої ради юстиції Сергій Сафулько, голова окружного суду м. Тарнобжег Роберт Пелевич, головний редактор газети «Волинь-нова» Степан Сачук, заступник начальника територіального управління державної судової адміністрації України в області Тетяна Стецюк, голова господарського суду області Віктор Кравчук. На зборах щиро вшанували присутніх ветеранів суду Сергія Кіпеня, Бориса Плахтія, Леоніда Матящука, Леоніда Міліщука. Почесні грамоти від Ради суддів загальних судів були вручені визнаним служителям Феміди - судді апеляційного суду Миколі Польовому, секретареві судової палати з розгляду цивільних справ Оксані Завидовській-Марчук, голові Шацького районного суду Наталії Сушик, подяку - старшому консультанту апеляційного суду Людмилі Антонюк. Заступник керівника апарату суду Оксана Підгайна, яка теж немало доклала зусиль до створення музею, провела для гостей першу екскурсію.
Олександр НАГОРНИЙ
____________________________
Волинь-нова. – 2011. – 17 грудня – С.6.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1014 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]