Головна » 2011 » Травень » 12 » Відкрита пересувна виставка «Буковинський побратим Лесі Українки».
15:51
Відкрита пересувна виставка «Буковинський побратим Лесі Українки».
Відкрита пересувна виставка «Буковинський побратим Лесі Українки».
14 травня 2011 року минає 140 років від дня народження Василя Стефаника – українського письменника та громадського діяча, побратима Лесі Українки по перу.
Ім’я В. Стефаника згадується в листах письменниці з 1899 року, коли особисто вони були ще незнайомі, та Леся Українка слідкувала за його літературним поступом, дорожила його «Синьою книжечкою», наступними збірками, хотіла їх мати в своїй бібліотеці, проаналізувала творчість буковинських письменників (Ю. Федьковича, О.Кобилянської, В. Стефаника) в статті «Малорусские писатели на Буковине», визначаючи зміст його творів як «изнанку жизни», час і учасників подій – «крестьян, стоящих на пороге к полной пролетаризации или уже переступивших этот порог; впрочем, переходное, самое болезненное состояние», жанр творів – «рисунки, как бы эскизы для будущей картины. Читая их, приходит в голову, что если бы связанных общей фабулой, то получился бы роман толпы», характер героїв як пасивних та інертних, «но они полны такого живого, захватывающего страдания, перед которым невозможно оставаться спокойным», загальний колорит творів – «гарні його нариси, тільки сумні невимовно «врешті, вся наша література веселістю не відзначається».
В Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, філіалі Волинського краєзнавчого музею відкрита пересувна виставка «Буковинський побратим Лесі Українки», в експозиції якої твори В. Стефаника з фондів музею, Колодяжненської сільської бібліотеки, критико-біографічна література, портрет письменника роботи Василя Касіяна (1946 р.) в техніці кольорової графіки, групове фото письменників (М. Коцюбинський, В. Стефаник, М. Старицький, Г. Хоткевич, В. Самійленко. Леся Українка, Олена Пчілка (1903 р., Полтава), виписки з епістолярію Лесі Українки про В. Стефаника, стаття письменниці «Малорусские писатели на Буковине» тощо.
Виставка розгорнута у виставковій залі музею і працюватиму протягом травня ц.р.
Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 1031 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]