Головна » 2011 » Грудень » 13 » Вечір-портрет „Славний син Волині і Галичини” відбувся у Володимир-Волинському історичному музеї.
17:35
Вечір-портрет „Славний син Волині і Галичини” відбувся у Володимир-Волинському історичному музеї.
Вечір-портрет „Славний син Волині і Галичини” відбувся у Володимир-Волинському історичному музеї.
Вечір-портрет „Славний син Волині і Галичини” відбувся 13 грудня 2011 року у Володимир-Волинському історичному музеї. Цей захід був присвячений 810-річному ювілею князя Данила Галицького, який, згідно постанови Верховної Ради, відзначається цьогоріч на державному рівні. Місцеві урочистості з цієї нагоди організували працівники історичного музею спільно з міською бібліотекою для дорослих та учнями гімназії.
Присутні дізналися багато цікавого про визначного діяча української історії. Перші дитячі роки князя Данила минули у Володимирі-Волинському. У 1215 році він повернувся до міста над Лугою. Спільно з прихильними до Романовичів боярами Данило з братом Васильком повернули батьківські землі. Стали князювати у Володимирі, Луцьку, Чарторийську, Белзі, Галичі. Данилом були збудовані нові міста – Львів, Угровськ, Холм. Князь укріплює фортеці, будує церкви (4 гарних храми він спорудив у Холмі, де й похований).
Правління Данила припало на час важких монголо-татарських нашесть – наш край нищили хани Батий, згодом Бурундай і Куремса. „Краще у своїм краї кістьми лягти, ніж у чужім славним бути”, – ось основний лейтмотив тогочасних літописів.
Саме за Данила і Василька Волинсько-Галицьке князівство і місто Володимир, завдяки узгодженим управлінським діям Романовичів, отримали найбільшого піднесення.
У 1253 році Опізо – посланець Римського папи Інокентія ІV коронував Данила Галицького у містечку Дорогочин.
Учасники урочистостей оглянули книжкову виставку, присвячену Данилові Галицькому, огляд цієї літератури зробила бібліотекар Світлана Музичук.
Учні гімназії Андрій Булавка і Ілля Ершенгорен прочитали вірші на історичну тематику, а вокальна група гімназисток під керівництвом  вчителя Тетяни Зай виконали пісню про Волинь.

Богдан Янович.

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 1446 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]