Головна » 2011 » Травень » 17 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка „Романтика ремесла княжої доби: металургійно-ковальська та ювелірна справа”.
14:05
У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка „Романтика ремесла княжої доби: металургійно-ковальська та ювелірна справа”.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка „Романтика ремесла княжої доби: металургійно-ковальська та ювелірна справа”.

       Вперше за багато років у Волинському краєзнавчому музеї 17 травня 2011 року відкрилася виставка „Романтика ремесла княжої доби: металургійно-ковальська та ювелірна справа”, присвячена двом основним видам ремесла княжої доби Волині (Х-ХІV ст.) — металургійно-ковальському і ювелірному. Ці ремесла на той час нараховували біля сімдесяти найменувань — від знарядь праці, предметів побуту до прикрас і сакральних предметів. Зазначена виставка цікава ще й тим, що на кожному історичному етапі людства ремесло, пізніше промисли, промисловість були рушійною силою економічного розвитку.
Виставка нараховує близько 300 експонатів з фондів Волинського краєзнавчого музею, які виставляються вперше після багатолітнього забуття. Насамперед, це колекція предметів ремесла XI-XIV ст. з літописного міста Перемиль ( нині однойменне село в Горохівському районі, яке в княжу добу було центром волості. Серед речей бачимо предмети побуту, зброю (наконечники стріл), шпори, ключі і замки до них, прясла тощо.
На виставці відвідувачі можуть ознайомитись з прикрасами – витворами ювелірного мистецтва, предметами сакрального призначення: хрестами – енколпіонами, натільними хрестиками та іконками.
На сьогодні єдиною в Україні знахідкою є прикраса-підвіска „туриця”, яку ми бачимо в експозиції. Захоплення викликає матриця – форма для відливки лунниць, писала, застібка до книг. Вищеназвані речі є не тільки носіями історичної інформації, але і виконані на високому художньому рівні.
Розмаїття археологічного пейзажу доповнюють знаряддя праці (наральники, чересла, окуття до лопат), предмети побуту, зброя з різних населених пунктів Волині.
Виставка діятиме впродовж 2011 року.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1020 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]