Головна » 2011 » Травень » 31 » У Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги краєзнавчих нарисів В.Штинько та Є.Ковальчук "Волинь: храми і люди".
17:34
У Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги краєзнавчих нарисів В.Штинько та Є.Ковальчук "Волинь: храми і люди".
У Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги краєзнавчих нарисів В.Штинько та Є.Ковальчук "Волинь: храми і люди".
31 травня 2011 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги краєзнавчих нарисів Валентини Штинько та Євгенії Ковальчук "Волинь: храми і люди", яка побачила світ у видавництві "Терен". 
Людська пам’ять, на жаль, недосконала і минуща. У цьому не раз переконувалися журналістка газети "Волинь-нова" Валентина Штинько та краєзнавець, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Євгенія Ковальчук, мандруючи волинськими селами і містами, зустрічаючись із сотнями людей – старожилами, священиками, церковними старостами і хористами. І все ж їм вдалося по клаптиках зібрати неоціненні спогади, свідчення очевидців, сімейні історії й перекази, які доповнили історичні, архівні документи та  матеріали, зібрані краєзнавцями минулих століть.

      
    Краєзнавчі нариси, присвячені історії волинських православних церков,  у дещо скороченому вигляді друкувалися на сторінках газети "Волинь-нова" протягом 2000–2010 років під рубрикою "Храми і люди". Нині, зібрані під однією палітуркою, вони немов різнокольорова мозаїка на вікнах храму, витворюють досить цілісну картину новітньої історії православ’я на Волині. Деяких героїв публікацій уже нема серед нас. Але залишилась добра пам’ять на сторінках книги, яку, як сподіваються автори, прочитають нащадки, для яких деякі історії повинні стати добрим життєвим уроком.

     Книга добре проілюстрована чорно-білими світлинами та містить кольорову вкладку, яка знайомить читачів із найдревнішими волинськими храмами та монастирями, найцікавішими іконами, серед яких – "Волинська Богоматір", чудотворна ікона Холмської Божої Матері, роботи іконописця Йова Кондзелевича та інші. Передмову до книги "Волинь: храми і люди" написав один з провідних фахівців у царині сакрального мистецтва, доктор історичних наук, завідувач відділу історії середніх віків Інституту українознавства імені І. Крип’якевича Національної Академії наук України Володимир Александрович (м. Львів).
Автори висловлють щиру вдячність усім, хто був причетний до творення цього видання, а зосібна – Митрополиту Луцькому і Волинському Української православної церкви Ніфонту, архієпископу Луцькому і Волинському УПЦ Київського патріархату Михаїлу, головному редакторові газети "Волинь-нова", заслуженому журналістові України Степанові Сачуку, директорові Волинського краєзнавчого музею, заслуженому працівнику культури  України Анатолію  Силюку.
Видання здійснене за фінансової підтримки експертної ради з питань видавничої справи Волинської обласної державної адміністрації.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1273 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
0   Спам
1 Анастасія   (02.06.2011 11:31)
Цікаве, досить вагоме і актуальне краєзнавче видання з історії волинських православних храмів! Вдячність авторам за їхню працю.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]