Головна » 2011 » Листопад » 10 » У Волинському краєзнавчому музеї проведено літературно-мистецький вечір до Дня української писемності та мови.
11:57
У Волинському краєзнавчому музеї проведено літературно-мистецький вечір до Дня української писемності та мови.
У Волинському краєзнавчому музеї проведено літературно-мистецький вечір до Дня української писемності та мови.
10 листопада  2011 року у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбувся літературно-мистецький вечір „Бринить – співає наша мова, чарує, тішить і п’янить”, приурочений до Дня української писемності та мови. Вечір пройшов в рамках  І круглого столу „Музейна педагогіка: теорія і практика” – спільної акції науковців музею та спеціалістів управління освіти Луцької міської ради.
У проведенні вечора взяли участь Василь Гей – письменник, лауреат літературної премії імені Андрія Головка та літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського, та учні дитячої музичної школи №1 імені Ф. Шопена м. Луцька, які виконали поезії та пісні на слова волинських поетів.
Для відвідувачів, гостей та учасників круглого столу експонувалися давні рукописи, стародруки з колекції Волинського краєзнавчого музею та фототипічні відтворення відомих слов’янських рукописних книг,  серед яких: рукописне Євангеліє 1611 р., стародруковане Євангеліє 1639 р. з авторським вкладним підписом видавця зі Львова Михайла Сльозки, Остромирове Євангеліє (1056-1057 рр.), „Радзивіловський літопис” видання 1994 р., м. Москва, Пересопницьке  Євангеліє (1556-1561 рр.) видання 2001 р., м. Київ.
Окремо представлене Луцьке Євангеліє апракос, написане у другій половині XIV ст. для Спасопреображенської церкви Красносельського монастиря під Луцьком. Це допоки єдина стародавня рукописна книга, яка походить з теренів нашого міста. Час створення, характер вкладних записів, розміщення монастиря вказують на фундатора книги, який походив із кола найближчих радників князя Любарта. Сучасне видання 2011 року (м. Київ) здійснене і  передане музею митрополитом Луцьким і Волинським УПЦ Ніфонтом.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1122 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]