Головна » 2011 » Червень » 8 » У Волинському краєзнавчому музеї до 90-річчя від дня народження Антона Тимонішина відбувся вечір-портрет “Кіно на трьох”.
14:44
У Волинському краєзнавчому музеї до 90-річчя від дня народження Антона Тимонішина відбувся вечір-портрет “Кіно на трьох”.
У Волинському краєзнавчому музеї до 90-річчя від дня народження Антона Тимонішина відбувся вечір-портрет “Кіно на трьох”.
8 червня 2011 року у Волинському краєзнавчому музеї до 90-річчя від дня народження Антона Тимонішина відбувся вечір-портрет "Кіно на трьох”, організований спільно з Волинською обласною організацією Національної Спілки журналістів України.
Антон Григорович Тимонішин – відомий український кінорежисер, волинянин, народився 8 червня 1921 року на хуторі Береззя, нині село Сьомаки, Луцького району. Навчався  в школі села Несвіч, а пізніше у Луцькій торговій школі. Почав свою мистецьку кар’єру актором Волинського драматичного театру. Згодом навчався у Київському драматичному інституті. Свою дипломну роботу у 1958 році захищав постановкою вистави "Ім’ям революції” в рідному Волинському театрі. У подальшому працював кінорежисером на студії імені Олександра Довженка у Києві. На жаль, життєвий шлях цієї талановитої людини виявися надто коротким, у жовтні 1969 року його не стало. Проте, за короткий час, відведений йому для творчості, Антон Тимонішин зумів заявити про себе, як талановиту людину, здібного режисера.
Його режисерські роботи у фільмах:
- короткометражний фільм "Михайло Романов” 1962 рік;
- "Київська соната” (за твором Юрія Яновського);
- "Ракети не повинні злетіти” (за сценарієм Павла Загребельного), фільм мав шалений успіх, увійшов до найкасовіших фільмів країни;
- "Їх знали тільки в обличчя” – фільм був закуплений у десятки країн, де демонструвався під назвою "Кораблі підриваються в гавані”;
- "Експеримент доктора Абста”.
На вечорі у музеї була розгорнута фотодокументальна виставка присвячена Антону Тимонішину та виставка експонатів з фондів Торчинського народного історичного музею, відбувся перегляд уривків його фільмів "Їх знали тільки в обличчя”, "Експеримент доктора Абста”.  
Своїми спогадами про Тимонішина – режисера, актора, людину, поділилися запрошені гості:
-   Григорій Гуртовий – заслужений працівник культури України, директор  Торчинського народного історичного музею;
-   Галина Кох − сестра Антона Тимонішина;
-   Леоніда Гетьман – вчитель історії у школі села Борочичі Мар’янівна Горохівського району;
-   Олександр Пуц – заслужений артист України (знав особисто Антона Тимонішина, грав у дипломній виставі);
-   Валентин Люпа − волинський журналіст, член Національної Спілки журналістів України;
-   Ярослав Найда − композитор, директор Торчинської музичної школи, заслужений працівник культури;
-   Валерій Бєлов – фотокореспондент;
-   Григорій Пустовіт – секретар Луцької міської ради.
Слухачі на вечорі − громадськість міста, учні Луцького педагогічного коледжу.
Автори проекту – Лариса Гриб – зав. відділом науково-освітньої роботи, Валентин Люпа.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1164 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]