Головна » 2014 » Січень » 29 » У музеї відбулась акція „Рушник Великому Тарасу” (ВІДЕО).
17:17
У музеї відбулась акція „Рушник Великому Тарасу” (ВІДЕО).
У музеї відбулась акція „Рушник Великому Тарасу” (ВІДЕО).
29 січня 2014 року у меморіальній експозиції «Шевченківська світлиця Миколи Куделі» Волинського краєзнавчого музею відбулась акція «Рушник Великому Тарасу».





Всеукраїнська акція стартувала 28 листопада 2013 року в селі Шевченкове, Черкаської області. Ініціатором та організатором акції є Микола Степаненко, президент благодійної організації «БФ Український рушник».
Світла ідея вишитого рушника полягає у його виготовленні саме в тих місцях, де бував великий Кобзар. До вишиття цього унікального витвору народного мистецтва докладаються відомі майстри вишивки.



Народні перекази дозволяють говорити про перебування Тараса Григоровича на Ковельському Поліссі Волинського краю. У церкві села Вербка Шевченко відновив образ св. Миколая. Запрестольна ікона Божої Матері в селі Секуні була другим образом, до якого торкнувся мистецькою рукою Тарас Шевченко. Існують припущення, що на запрошення знайомих, Шевченко їздив у с. Пляшова. Вірш «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле», присвячено битві під Берестечком.







В процесі музейної акції відомі волинські майстри вишивки приєднались до мережання цього особливого витвору мистецтва.





Цей рушник стане величним національним символом, обов’язковим атрибутом всіх урочистих заходів до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка.





Організатори Волинської акції – управління культури облдержадміністрації, Обласний науково-методичний центр культури.
 
Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 764 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]