Головна » 2011 » Листопад » 27 » У Луцьку вшановано пам’ять Данила Братковського.
13:04
У Луцьку вшановано пам’ять Данила Братковського.
У Луцьку вшановано пам’ять Данила Братковського.
Художній музей у Луцьку знову став ініціатором вшанування пам’яті Данила Братковського, українського шляхтича, поета, борця за православну віру та волю України, який був страчений поляками на ешафоті в Луцьку 26 листопада 1702 року.
За задумом організаторів акції 26 листопада (в день страти) 2011 року дзвонив жалобний дзвін біля Хрестовоздвиженської церкви, в крипті якої покоїться прах українського лицаря, а також відбулася панахида за спочинок душі убієнного. Її відслужив настоятель церкви отець Василь.
27 листопада в неділю у Святотроїцькому соборі (КП), під час проповіді отець Олександр розповів прихожанам про мученицьку смерть Данила Братковського. В момент панахиди знову поминалося його ім’я і було освячене поминальне коливо. Працівниками музею та волонтерами після служби Божої біля собору було розповсюджено листівки-пом’янники, в яких стисло розповідалось про життя і смерть Данила Братковського.
Цього ж дня о 17:00 в приміщенні Художнього музею (замок Любарта) було проведено Волинський соймик шляхетський – культурно-мистецьку акцію, що присвячена пам’яті Данила Братковського. У великій залі музею на тлі герба родини Братковських перед учасниками дійства виступила завідувач музею З.М.Навроцька. Окрасою акції стала участь у ній Тараса Компаніченка, кобзаря, мистецтвознавця, дослідника української минувшини, керівника гурту Хорея козацька. Його виступ мав характер довільного спілкування із слухачами. Він містив розповідь про маловідомі сторінки вітчизняної історії та культури, думи, балади, пісні XVII – XVIII ст., твори на вірші самого Данила Братковського, твори періоду української революції, а також цілий блок пісень 30-их рр. – часу Голодомору в Україні. Вечір пам’яті Данила Братковського став святом українського лицарства та звитяги.

По завершенню програми із схвальними відгуками про акцію виступив історик Петро Троневич, голова Луцького братства Андрія Первозванного Андрій Бондарчук. Біля герба родини Братковських і поминального колива із запаленою свічею вся громада прочитала молитву (як це заповідав Данило Братковський ) за упокій його душі. В цей вечір було проведено братську трапезу в пам'ять про нього (що також було зазначено в його заповіті).
Акція відбулась за сприяння Його Преосвященства Владики Михаїла (КП) та підтримки Петра й Олени Пилипків, свідомих громадян нашого міста, котрі вже неодноразово патронували діяльність Художнього музею.
Категорія: Художній музей | Переглядів: 1351 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]