Головна » 2011 » Листопад » 15 » У Любомльському краєзнавчому музеї відкрилась виставка вишитих ікон Анастасії Хацьор.
10:59
У Любомльському краєзнавчому музеї відкрилась виставка вишитих ікон Анастасії Хацьор.
У Любомльському краєзнавчому музеї відкрилась виставка вишитих ікон Анастасії Хацьор.
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ ЗАПРОШУЄ НА ПЕРСОНАЛЬНУ ВИСТАВКУ ВИШИТИХ ІКОН АНАСТАСІЇ ВАСИЛІВНИ ХАЦЬОР






















 
15 листопада 2011 року в Любомльському краєзнавчому музеї відкрилась персональна виставка вишитих ікон, яка має назву „БАРВИСТО ВИШИТА ІКОННА БЛАГОДАТЬ”. Її автор - жителька смт. Головно Любомльського району, чудової душі людина, Анастасія Василівна Хацьор, яка народилася 1941 р. у с. Вижгів Любомльського району. Усі  роботи, вишиті її невтомними руками, - безумовно викликають подив, захоплення і замилування своєю благодатною красою. 
Адже вишивка - це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних устремлінь, інтелекту українського народу.
Анастасія Василівна Хацьор народилася 14 січня 1941 року в с. Вижгів Любомльського району. Середню школу закінчила  в с. Олеськ. У 1968 р. завершила навчання на історичному факультеті Львівського університету ім. І. Франка.
З 1965 р. Анастасія Василівна працювала вчителем історії, швейної справи, вихователем у школі-інтернаті смт. Головно. До вишивки ікон, за словами авторки, надихнув випадок, коли побачила фото, де були зображені вишиті ікони Дмитра Блажейовського. Анастасія Василівна зацікавилась і почала переносити вишивку на своє полотно. Із цього почалося її щире захоплення вишиванням ікон.
Коли до Луцька із Риму у 1990-х рр. потрапила виставка вишитих ікон Д. Блажейовського на неї була організована екскурсія зі школи-інтернату, де працювала Анастасія Хацьор. На виставці пропонувалися комплекти зразків вишивок, що й спонукало авторку робіт до подальшої творчості.
Анастасія Василівна досвідчений педагог та шанована людина в смт. Головно. За роки  багатолітньої, невтомної, подвижницької праці виховала кілька поколінь здібних учнів.
Проводились виставки її чудових, непересічних робіт у деяких організаціях району. Цінні мистецькі витвори Анастасії Хацьор знаходяться у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки, м. Дніпропетровську, Москві, Польщі, Німеччині, Голландії.
Всього на виставці в Любомльському музеї представлено 41 вишита ікона. Серед них – ікона Волинської Богоматері, яку, як одну з найкращих, Анастасія Василівна подарувала Любомльському музею. Є й інші різні  образи Божої Матері, Ісуса Христа, Миколи Чудотворця. Цікавим є створений у барвистих кольорах цикл, який відображає 12 релігійних свят православного народу і Свято Свят – Воскресіння Господнє.
Кожного, хто відвідає неповторну виставку, чекає незрівнянна радість від споглядання чарівних мистецьких робіт, які, безумовно, викликають позитивну хвилю емоцій. Це дає можливість усім бажаючим доторкнутися душею до вічного і прекрасного, відчути неспинну благодать, що випромінюється від  талановито вишитих ікон Анастасії Василівни Хацьор.





















Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 1544 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]