Головна » 2011 » Травень » 14 » У Колодяжненському музеї Лесі Українки відбулося дійство „Ніч в музеї. Під владою чаруючої ночі”.
11:31
У Колодяжненському музеї Лесі Українки відбулося дійство „Ніч в музеї. Під владою чаруючої ночі”.
У Колодяжненському музеї Лесі Українки відбулося дійство „Ніч в музеї. Під владою чаруючої ночі”.
14 травня 2011 року у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулося дійство „Ніч в музеї. Під владою чаруючої ночі”, приурочене до Міжнародного дня музеїв та Міжнародної акції „Ніч музеїв”. У назві заходу використаний фрагмент вірша Лесі Українки „Як я люблю оці години праці”, у якому поетеса зізнається, що любить працювати вночі, „коли усе навколо затиха” стихає гомін, буденна суєта і починається „врочистая одправа” перед „незримим олтарем”. Вірш у виконанні наукового співробітника музею Ірини Лукашик задав інтимно-елегійний тон заходу.
Перша закоханість прийшла до Лесі Українки в Колодяжному і втілилась у циклі віршів „Мелодії”, який і був прочитаний в тихе колодяжненське надвечір’я. Стосунки поетеси зі студентом Київського університету Нестором Гамбарашвілі вилились в поезії „Ти не мій, розлучив нас далекий твій край...”. Лірична розповідь велася і про відносини Лесі Українки з Сергієм Мержинським. Уривки з епістолярію письменниці чергувалися з художніми творами „Східна мелодія”, „Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами”, „То, може, станиться і друге диво” тощо. Високі вимоги до кохання Леся Українка озвучує у вірші „Жіночий портрет”. Це не продаж „вроди й пестощів за гроші”, це й не „нещірі поцілунки”, а віддача „в неволю” душі, хисту, розуму за „пестливеє тепло, за любі речі та за поцілунки”.
Звуки Лесиного роялю у її „Білому” будинку додавали „врочистості” „чаруючій ночі” (виконавець Валерій Воробей). Звучали твори Л.Бетховена, В.А.Моцарта, М.Скорика, власні імпровізації виконавця.
Незвичність обстановки не залишила нікого байдужим – ні священика Івана Оринчака, який читав власні вірші, ні шестилітніх дівчаток Каріну та Софійку, які „дуетом” прочитали вірш Лесі Українки „На зеленому горбочку”, ні такого ж за віком Іванка, який виконав в’язку українських пісень та марш „Шикуймося, козачата”.
         
Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 987 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]