Головна » 2014 » Січень » 4 » У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки готуються до Різдва у Косачів.
13:46
У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки готуються до Різдва у Косачів.
У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки готуються до Різдва у Косачів.
Традиційно у колишньому маєтку Косачів, батьків Лесі Українки, який нині став меморіальним музеєм письменниці та її славного роду, проводять свято "Різдво у Косачів”. Навіть із Сан-Ремо, де лікувалася, Леся у 1903 році писала: "А все ж воліла б бути на Різдво у  Колодяжному”...  Відомо, що це свято для родини мало особливе значення і свої традиції. Різдвяну ялинку Косачі ставили двічі: одну для родини, іншу обов'язково для сільської дітвори. Мати Лесі Українки письменниця Олена Пчілка та сама Леся записали чимало волинських колядок, які потім друкували, і таким чином зберігали цей неповторний народний фольклор від зникнення. Про саме свято у них написані твори "Свят-вечір”, "Збентежена вечеря”, "Сосонка” та інші.
Святкування Різдва у Колодяжному працівники музею проводять з врахуванням традицій Косачів. Тому на такому святі присутні і члени їхньої родини, ролі яких виконують учні місцевої школи. Відомо, що захоплення волинськими колядками згодом переросло для Лесі Українки у науковий інтерес до цієї сфери культури. Волинські колядки записав і з її коментарями видав у 1917 році у збірнику "Народні мелодії. З голосу Лесі Українки” Климент Квітка. "Різдво у Косачів” і цього року обіцяє багато сюрпризів та цікаву програму, – повідомляє Наталія МАЛІМОН, "День”.
Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 734 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]