Головна » 2011 » Листопад » 11 » Колекція Волинського краєзнавчого музею збагатилась прижиттєвим виданням поштівки з портретом Лесі Українки.
16:54
Колекція Волинського краєзнавчого музею збагатилась прижиттєвим виданням поштівки з портретом Лесі Українки.
Колекція Волинського краєзнавчого музею збагатилась прижиттєвим виданням поштівки з портретом Лесі Українки.



















Днями колекція Лесезнавчої філокартії Волинського краєзнавчого музею збагатилась прижиттєвим виданням поштівки з портретом Лесі Українки. Її подарував музею Віктор Літевчук, один з співавторів альбома-каталога «Від серця до серця. Волинь у поштовій листівці початку ХХ століття» («Ініціал», 2008).
Сто років тому, 1911 року, видавництвом «Рассвет» у Києві видано серію «листовних карток», увесь прибуток від продажу яких призначався на збудування пам’ятника Тарасові Шевченку в столиці України. До серії увійшло 15 поштівок з портретами українських письменників Івана Котляревського, Тараса Шевченка (2), Пантелеймона Куліша, Марка Вовчка, Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Драгоманова, Марійки Загірної, Бориса Грінченка, Івана Тобілевича, Агатангела Кримського, Володимира Самійленка, Сергія Єфремова і Володимира Винниченка.
На чорно-білій поштівці зліва у квадраті 6х7 см розміщено зображення портретованого, справа ― цитата з його твору. На звороті зліва ― коротка анотація до персони, логотип видавництва і мета видання. Уся серія оформлена однаково; її цінність ще й у тому, що до неї увійшли портрети письмеників, більшість з яких на поштівках зустрічаються дуже рідко.
Для листівки використано фото Лесі Українки 1896 року і рядки з її поезії
«Ні, я хочу крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні,
Без надії таки сподіватись,
Жити хочу! Геть, думи сумні!
Л. Українка»
Анотація на звороті: «Лариса Косач (Леся Українка). Болі й муки українського інтелігентя в його боротьбі на шляху до кращих ідеалів людських, ― про це найбільше співає нам поет, завсігди чутливий і на людські сльози  і на красу пишної природи. Серед українських поетів Л. Українці належить одно з перших місць».
Наталія Пушкар

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1406 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]