Головна » 2011 » Листопад » 14 » Ганна Жежко – троянда за ґратами (до 110-ої річниці від дня народження).
13:43
Ганна Жежко – троянда за ґратами (до 110-ої річниці від дня народження).
Ганна Жежко – троянда за ґратами (до 110-ої річниці від дня народження).
Я хотіла б  легендою стати,
Якби тільки могла,
За свободу пішла б я на страту…
І в легенді жила…
Ці натхненні рядки написала у 20-х роках минулого століття наша землячка, поетеса, велика патріотка своєї вітчизни і свого краю Ганна Юхимівна Жежко. ЇЇ творчий доробок у спадщині української літератури займає скромне місце, проте він є цінним з погляду відображення тієї епохи, історичним свідченням пережитого часу.
Ганна Юхимівна Жежко – людина трагічної долі. Її вірші народжувались в Ковельській в’язниці, куди вона була кинута польською поліцією за організацію першотравневої маніфестації в Турійську, і в Сибірському концентраційному таборі, куди була засуджена сталінськими репресивними органами за так звану шпигунську діяльність на користь Польщі. Але незважаючи на це її поезія була пройнята ніжністю, закоханістю у життя і красу навколишньої природи, якою б суворою вона не була.
У Волинському краєзнавчому музеї 14 листопада 2011 року відбувся вечір-портрет Ганни Жежко „Троянди за ґратами” (до 110-ої річниці від дня народження) з циклу „Відомі жінки Волині”.
Присутні на вечорі учні Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького мали можливість познайомитись з біографією Ганни Жежко, почути її вірші, написані у різні періоди життя, у виконанні гуртківців зразкового театрального колективу „Чудодії”, що діє при Палаці учнівської молоді.
На вечорі виступили: Микола Онуфрійчук – голова Волинського обласного ветеранського громадського культурного товариства „Холмщина”, заслужений працівник культури України, особисто був знайомий з Ганною Жежко; Василь Гей - Волинський письменник, заслужений діяч мистецтв України, член ради Національної Спілки письменників України, лауреат літературної премії імені Андрія Головка, літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського та міжнародної премії імені Дмитра Нитченка. Микола Онуфрійчук поділився своїми спогадами про знайомство з Ганною Жежко, передав у фонди музею примірник книги „Троянди за ґратами” з особистим підписом авторки та листи від Ганни Жежко зі свого особистого архіву, Василь Гей розповів  про вшанування пам’яті Ганни Жежко і передав для музею ряд публікацій про поетесу.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1758 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]