Головна » 2011 » Липень » 25 » 25 липня 2011 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація Всеукраїнського проекту „Єдина Україна: Схід і Захід разом”.
12:37
25 липня 2011 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація Всеукраїнського проекту „Єдина Україна: Схід і Захід разом”.
25 липня 2011 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація Всеукраїнського проекту „Єдина Україна: Схід і Захід разом”.
Сьогодні Волинська земля в рамках Всеукраїнського проекту „Єдина Україна: Схід і Захід разом”, приймала Рушникову доріжку та ікону Святогірської Божої Матері, які від міста Святогірська, що на Донеччині, побували в усіх областях України. Захід присвячений 20-ій річниці Незалежності України.
Мета цієї акції – засвідчити єдність українського народу. А символом є вишитий рушник – невід’ємний оберіг української культури.
Учасників культурного дійства вітали представники місцевої влади. У своєму виступі заступник голови облдержадміністрації Едуард Стоєв відзначив, що саме завдяки реалізації проекту поєднуються в єдине ціле колорит та традиції українців всіх регіонів України.
„Ця акція близька всім українцям незалежно від місця проживання. Вона символізує нашу духовну і культурну єдність, а рушник відображає пошану до багатих традицій нашого народу”, – продовжив він.
Едуард Стоєв відзначив, що Волинь славиться талановитими майстринями, руки яких творять красу.
Майстри волинського краю винесли і розгорнули наш рушник, який вишили Валентина Карпюк, Галина Головченко та лауреат премії імені Й.Конзелевича Оксана Пузняк. Благословлили волинський рушник священики Волинської єпархії УПЦ. 
Автор проекту, президент громадської організації „Єдина Україна: Схід і Захід разом” Світлана Кучеренко розповіла, що вони відвідують різні регіони України та символічно поєднують їх за допомогою зібраних вишитих рушників, зшитих у єдину „рушникову доріжку”.
Заступник голови облдержадміністрації висловив учасникам проекту слова подяки за гарну акцію, побажав їм успіхів, наголосив на важливості, адже рушникова доріжка подорожуватиме країнами світу, вітатиме українську та європейські спільноти.
Едуард Стоєв подарував Світлані Кучеренко на пам’ятають про перебування в нашому краї альбом „Музей волинської ікони”, виданий за сприяння благодійного фонду „Рідна Волинь”.




















                      
    Участь у святі взяли майстри народного мистецтва Волині, аматори сцени Луцького і Ківерцівського районів та народний вокальний ансамбль „Лілея” селища Райгородок Словянського району Донецької області.












         Волинські майстрині під слова українських пісень пришили волинський рушник до загальноукраїнської рушникової доріжки. Нині її довжина складає 62 метри.
24 серпня 2011 року відбудеться освячення Всеукраїнського рушника у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.



































Довідково:
всеукраїнський проект „Єдина Україна: Схід і Захід разом” стартував 29 серпня 2010 року у м. Святогірськ Донецької області. Перший рушник вишили місцеві вишивальниці. Монахи Свято-Успенської лаври для цієї події виготовили копію Святогірської ікони Божої Матері, яка постійно супроводжує Рушникову доріжку від міста до міста.
Організаторами Всеукраїнського проекту „Єдина Україна: Схід і Захід разом” в області є управління культури і туризму облдержадміністрації, Волинський обласний осередок національної спілки майстрів народного мистецтва України та навчально-методичний центр культури Волині.
Подібна акція вже відбулася в Донецьку, Харкові, Луганську, Вінниці, Івано-Франківську, Тернополі, Чернівцях, Ужгороді, Запоріжжі, Рівному та інших обласних центрах України. 29 серпня 2011 року розпочнеться другий етап проекту під назвою „Україна - Європи краплина”. Ікона Святогірської Божої Матері разом із Всеукраїнським рушником, делегацією учасників акції подорожуватиме різними країнами світу, популяризуючи Україну, її мистецтво, духовно-культурне надбання.
У червні 2012 року на урочистому відкритті чемпіонату з футболу „Євро-2012” рушникова доріжка, розпочата на Сході України, вітатиме українську та європейську спільноти.
 
Прес-служба Волинської облдержадміністрації
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 904 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]