Головна » 2016 » October » 19 » Запрошують на століття «ЩЕДРИКА»
15:12
Запрошують на століття «ЩЕДРИКА»
Запрошують на століття «ЩЕДРИКА»

Художній музей відновлює цикл культурно-мистецьких акцій в рамках проекту «Довгі осінні, зимові вечори», які передбачають цікаві творчі зустрічі, концертні програми, презентації нових книг, мистецьких та літературних доробків.

Уже 21 жовтня (п’ятниця) о 16.00 відбудеться перша зустріч з Валентиною Володимирівною Кузик (доктор мистецтвознавства, музикознавець, піаністка, педагог, музично-громадська діячка). Для присутніх прозвучить лекція присвячена 100-річчю написання твору «Щедрик» (1916) Миколою Леонтовичем на основі української колядки. Композитор працював над «Щедриком» на протязі майже усього життя. Перша редакція мелодії була написана в 1901-1902 роках, друга — в 1906-1908 роках, третя – в 1914 році, четверта — в 1916 році, і нарешті, п’ята — в 1919 році.

Вперше «Щедрик» прозвучав у виконанні хору Київського Університету в 1916 році – в період, коли Леонтович працював у Києві. У «Щедрику» співається про ластівку, яка прилетіла до господи провістити багатий рік для родини. Згідно з популярною, але неточною інтерпретацією, український оригінал опирається на стару слов'янську легенду про те, що кожен дзвін у світі прославляв Ісуса в ніч, коли він народився.

А чи знаєте ви, що українська різдвяна мелодія «Щедрик» стала однією з найвідоміших у світі? Ви чули її, напевно, десятки разів у американських фільмах, проте могли не здогадуватись, що Carol of the bells – це адаптована версія нашого Щедрика.

Уже 1921 року різдвяну пісню було виконано в Карнегі-Холл у Нью-Йорку. Вона так сподобалась американцям, що у 1936 році Пітер Вільговський, українець за походженням, здійснив переклад Щедрика, який отримав назву Carol of the bells. Саме в цьому варіанті пісня отримала всесвітню славу.

Родзинкою вечора стане концерт «Століття «Щедрика». Таїна магії українського шедевру» за участі вокального квартету «Автограф» та вокального ансамблю «Імпреза».

Початок акції: 21 жовтня (п’ятниця) 2016 року о 16.00 годині.
Місце зустрічі: Художній музей – відділ ВКМ, вул. Кафедральна 1-А, (Луцький замок)

Отож, приєднуйтесь до учасників цікавої зустрічі!

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 793 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]