Головна » 2016 » August » 5 » Валентина Михальська спільно із Волинським краєзнавчим музеєм продовжує свій виставковий проект (ФОТО, ВІДЕО)
12:08
Валентина Михальська спільно із Волинським краєзнавчим музеєм продовжує свій виставковий проект (ФОТО, ВІДЕО)
Валентина Михальська спільно із Волинським краєзнавчим музеєм продовжує свій виставковий проект (ФОТО, ВІДЕО)

28 липня 2016 р. у Хмельницькому обласному художньому музеї в рамках міжмузейного проекту відбулось відкриття персональної виставки «Любов моя, Україно!» відомої волинської художниці Валентини Михальської. 

У творчому доробку мисткині – понад 1000 робіт, які експонувалися більш ніж на 40 виставках як в Україні, так і поза її межами, в тому числі, в Італії та Польщі.

З творчістю Валентини Михальської вже мали змогу познайомитись жителі Любомля, Луцька, Хмельницького, Києва, Рівного, Костополя, Ковеля, Шепетівки та ін. За сприяння культурно-виставкового центру «Райдуга» з міста Вознесенська Миколаївської області відбувся виставковий тур містами України (Запоріжжя, Вознесенськ, Нова Каховка, Кривий Ріг, Львів).

За активне творче життя, естетичне виховання молоді, особистий внесок у розвиток української культури Валентина Михайлівна відзначена багатьма державними дипломами і грамотами. Зокрема, 1994 року за створення низки волинських пейзажів і натюрмортів (1992-1993 рр.), вона стала першим лауреатом обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича, а 2004-го – нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Твори художниці зберігаються в приватних та музейних колекціях України, у Волинському, Любомльському краєзнавчому музеях та Колодяжненському літературно-меморіальному Лесі Українки.

Можна лише захоплюватися інтенсивністю її творчого життя: Валентина Михальська брала участь у ІІІ Міжнародній виставці інвалідів (Польща) та у XXVI та XXVII міжнародних конкурсах "Премія Миру" (Італія), у міжнародних конкурсах екслібрису, присвячених Леонардо да Вінчі і Данте Аліг'єрі в Італії.

Загалом, десятки дитячих книжок з казками та віршами, розмальовок, поетичних збірок й художніх книг вона проілюструвала за останні роки. 2006-го року в світ вийшла авторська дитяча книжка віршів Валентини Михальської «Казка оживає знов» з її кольоровими ілюстраціями.

«Любов моя, Україна!» – 89 робіт, створених в різних жанрах та техніках, але об’єднаних прагненням донести до глядача найщиріші емоції та почуття. До експозиції увійшли твори, що презентують багатогранність творчості мисткині: натюрморти, портрети, пейзажі, композиції релігійного, казкового та міфологічного змісту, виконані аквареллю, гуашшю, тушшю, кольоровими олівцями тощо. Яскравим акцентом є роботи, створені у техніці монотипії та серія графічних портретів жінок з родини Косачів – українського роду, найвідомішою представницею якого є поетеса Леся Українка (Лариса Петрівна Косач). «Своїм життям, своєю творчістю Леся Українка досі вчить нас як треба жити і перемагати, дорожити кожною миттю, кожним днем» – зазначає художниця.

Валентина Михальська захоплена життям та його красою, світом дитинства, казок, міфів. Усі свої враження та думки вона майстерно переносить на папір. Графічні роботи «Червоне і чорне», об’єднані філософією двох кольорів — це роздуми авторки про духовний світ людини. Уже в самих назвах робіт яскраво простежуються теми, що зачіпають найтонші струни її душі: «Молитва», «Безкінечність», «Дзеркало душі» тощо.

Художник-науковець Орест Хмельовський, який свого часу працював над передмовою до каталогу цього циклу творів зазначає, що вважає графіку мисткині вершиною її творчих здобутків. «Художниця, котра самотужки освоювала графічну мову образного лету почуттів, знайшла достойні поваги образи й засоби їх виразності, вкладені в скупий простір композиційної площини» – говорить автор.

Попри недугу та перепони, вона творить своє мистецтво та наповнює його невичерпним світлом, аби стати «Провідником у світ Любові» для кожного з нас.

«Зараз у світі стільки багато зла, агресії, тож, мені хочеться, щоб люди отримали любов, щоб вони нею наповнювалися. Щоб вони знали, що не можна руйнувати своє життя, а треба нести людям добро. Я не можу передавати в свої роботи той біль, яким моє серце наповнене до краю. Любов усе зцілить, покриє і відновить. Бо мистецтво я вважаю високим рівнем сходження, тим, що веде людей до чогось гарного, тим, що має очищати від усього недоброго. Художник же – це інструмент у Господніх руках, він має нести добро, позитив» - наголошує Валентина Михальська.

Виставка триватиме до 22 серпня

Джерело: Музейний простір

Відео ХОДТРК "Поділля-центр":

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 806 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 2.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]