Головна » 2017 » May » 11 » Презентація відреставрованих пам’яток з колекції Волинського краєзнавчого музею
15:14
Презентація відреставрованих пам’яток з колекції Волинського краєзнавчого музею
Презентація відреставрованих пам’яток з колекції Волинського краєзнавчого музею

Напередодні Міжнародного дня музеїв, 12 травня 2017 р., у Музеї волинської ікони відбудеться презентація відреставрованих історичних документів, пам’яток іконопису та олійного живопису.

Експонати Волинського краєзнавчого музею і Музею волинської ікони були відреставровані у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України та Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури м. Київ. Багаторічна співпраця науковців музею і фахівців реставрації допомагає повернути до життя цінні предмети старовини, доповнити експозиційні зали музеїв.

Серед відреставрованих ікон – «Христос у потирі»1737 р., «Свята Варвара», «Моління про чашу», «Святий Онуфрій», «Святі Іоан і Марк». Ікона «Христос у потирі» вже експонується у залі Музею волинської ікони. У 2009 р. ікона «Свята Варвара» була передана разом із іншими іконами XVIII-ХІХ ст. з Милецького монастиря на Старовижівщині. Ікона написана на полотні олійними фарбами. Образ великомучениці є яскравим прикладом українського бароко, наповнений барвистістю фарб, символізмом і духовною красою. Ікона «Святий Онуфрій» втілює традицію зображення святого, покровителя чернечого чину. Символічний образ «Моління про чашу» покликаний передати ідею спокутної жертви Ісуса Христа за людські гріхи. Ікона «Святі Іоан і Марк» написана олійними фарбами на металі і є яскравим зразком академічного письма ХІХст.

Волинський краєзнавчий музей володіє рідкісною колекцією документів на пергаменті, яка нараховує 32 експонати. Починаючи з 2009 р. музей передає на реставрацію до ННДРЦ України найцінніші з них. На виставці вперше представлені три документи на пергаменті, зокрема: «Альберт-Станіслав Радзивіл про реліквії в костелі єзуїтів в Олиці» 1644 р., «Про використання маєтків єзуїтів у Польщі Севастьяном Козеровським, деканом Олицької колегіати» 1752 р., «Про надання Олицькій колегіаті князем Карлом-Станіславом Радзивілом у довічне володіння землі Ямпольського і Колківського костелів» 1773 р. Надзвичайно цікавим експонатом є Градуал (1642 р.), рукописний літургійний музичний твір, який зберігся у фрагментах (три аркуші).

Колекцію західноєвропейського живопису музею поповнив «Портрет Людвига Грохальського», написаний художником Глечарським у Польщі (ХІХ ст.). Експонати виставки стали своєрідним мистецьким відкриттям 2017 р. і демонструють високий рівень художньої культури Волинського краю.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 790 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]