Головна » 2018 » November » 26 » Жертв голодоморів і політичних репресій вшанували у Володимир-Волинському музеї (ФОТО, ВІДЕО)
15:58
Жертв голодоморів і політичних репресій вшанували у Володимир-Волинському музеї (ФОТО, ВІДЕО)
Жертв голодоморів і політичних репресій вшанували у Володимир-Волинському музеї (ФОТО, ВІДЕО)

23 листопада у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася історична година «Голодомори в Україні. Забуттю не підлягає». В експозиції музею розгорнута фотодокументальна виставка, яка висвітлює трагічні події, які відбувалися в Україні в 1921–1922, 1932–1933 та 1946–1947 роках. Як відомо, за підрахунками істориків Дж. Мейса, Роберта Конквеста, С.Кульчицького, В.Масудова від штучних голодоморів в Україні, які були організовані тоталітарним режимом, загинуло понад 6 мільйонів людей, був знищений генофонд української нації.

Перед студентами Володимир-Волинського вищого професійно – технічного училища виступили свідки Голодомору 1946–1947 років Галина Яровенко і Петро Попович.

Галина Дмитрівна Яровенко народилася у 1937 року у селі Соболівка Шполянського району Черкаської області. Про голод 1932–1933 років їй розповідали батьки і дідусь. Її дідусь, інвалід Першої світової війни врятував свою сім'ю завдяки тому, що йому залишили корову (пошкодували малих дітей).

Про голод 1946-47 років пані Галина пам'ятає сама. В той час вона з іншими односельцями , їла млинці , зроблені з калачиків і лободи, листків акації і кори дерев… Їм вдалося вижити… Усе свідоме життя Галина Яровенко навчала дітей української мови і літератури, але сумні спогади з дитинства збереглися назавжди.

Її чоловік Петро Попович народився у селі Юрівка Звенигородського району на Черкащині. Сивочолий чоловік(військовий у відставці) зі смутком згадує як довелося по крупинках збирати зерна у мишачих норах, аби вижити… Ще довгий час у їхній сім'ї з острахом говорили дітям про голодомор, але боялися мовити про це вголос…

Учасники музейного заходу запалили свічку пам'яті і скуштували по шматочку смачного чорного хліба, якого так не вистачало українцям у голодному 33-му році…

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею

Відео АТМ ВОЛОДИМИР:

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 564 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]