Головна » 2012 » Липень » 12 » Волинський музей українського війська та військової техніки представляє виставку, присвячену подіям Першої світової війни.
15:25
Волинський музей українського війська та військової техніки представляє виставку, присвячену подіям Першої світової війни.
Волинський музей українського війська та військової техніки представляє виставку, присвячену подіям Першої світової війни.
Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки представляє виставку, присвячену подіям Першої світової війни, зокрема Брусиловському прориву. Цьогорічна колекція, попри власне надбання, зібрала експонати Волинського краєзнавчого музею та зібрання приватних колекціонерів. Особливу цінність мають військові атрибути, документи і старовинна зброя. Є й інші, не менш цікаві предмети, зокрема карти та листівки.
Директор музею Ігор Пасюк каже, що численні експонати – це подарунок відвідувачів музею. Один з таких подарунків – німецькі поштові листівки, на багатьох з них зафіксовано волинські окопи. Оскільки холодну зброю було задіяно впродовж усієї війни, директор звертає увагу на особливість цих експонатів. Бронзова точена ручка та сталевий клинок тесак Лейб-гвардії Волинського полку. Меч повністю повторює римський. Виготовлено його на Златоустовському заводі. Неабияку цінність представляє шабля французьких легіонерів ХІХ ст., на її лезі – гравіювання французькою мовою. Тонку майстерну роботу показав директор музею, каже, що шабля і тесак – гордість виставки.
Ще одна особливість виставки – фотографії, більшість із них зображають предмети, які маловідомі сучасній людині. На одній зі світлин відзнято гармату на фоні Луцького замку, на іншій – Меморіал австрійським воякам. А про існування доту у Киселині майже ніхто й не знає. Зображено тут і Сірожупанну дивізію, сформовану у Голобах. Загалом виставка налічує понад 950 експонатів. Дуже приємно, зізнається Ігор Пасюк, що офіцери проводять зустрічі саме тут, на території музею. Тематична виставка відбувається щороку, організатори традиційно готують нові цікаві експонати. Цього разу вона триватиме до 26 липня.
Юлія Мазур
Джерело: газета „Сім’я і дім”, 12.07.2012. – С. 12.
Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 718 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]