Головна » 2013 » Грудень » 15 » Волинський краєзнавчий музей показав у Ковелі світ образів Андроника Лазарчука (ВІДЕО).
15:58
Волинський краєзнавчий музей показав у Ковелі світ образів Андроника Лазарчука (ВІДЕО).
Волинський краєзнавчий музей показав у Ковелі світ образів Андроника Лазарчука (ВІДЕО).
В рамках наукової історико–краєзнавчої конференції „Минуле і сучасне Волині та Полісся: Ковель і Ковельщина в історії України та Волині” у м.Ковелі було відкрито виставку „Світ образів Андроника Лазарчука”. В її експозиції представлена найбільш повна колекція робіт художника з фондів Волинського краєзнавчого музею, – інформує „Телевізійний центр Ковель”.
Художник. Педагог. Громадянин. Андроник Лазарчук був митцем глибоко національним. Закоханим у свій край та його людей.
„В образну структуру волинських пейзажів він вводить конкретні мотиви: малює польові дороги, стежки, копиці сіна, курні хати... Поліський краєвид ще називається „стелиця”, бо має яскраву горизонтальну структуру. Пробував свої сили Лазарчук і в портреті, і як ілюстратор часописів „Молода Україна” і „Рідний край”, редактором яких була Олена Пчілка”, – розповідає провідний науковий співробітник художнього музею в м. Луцьку Тамара Левицька.
Тамара Левицька досліджує творчість Андроника Лазарчука вже більше 30–ти років. Каже: лише той, хто поверхово знає художника може ставити під сумнів велич його таланту.
„Він закінчив Санкт-Петербурзьку академію мистецтв і здобув найвищу професійну кваліфікацію. Тому, мені б хотілося на цьому наголосити, аби ні в кого вже не виникало бажання назвати Лазарчука „сільським художником”, який не мав власного стилю”, – далі продовжує Тамара Левицька.
У Ковелі шанувальники творчості Андроника Лазарчука мають нагоду переглянути 53 його картини з фондів Волинського краєзнавчого музею. В свій час саме ці роботи зберігались на його батьківщині – в Уховецьку, де багато років діяв народний музей художника.



„Ця колекція повинна знайти з часом своє пристанище в музеї Андроника лазарчука. А де це буде – в Ковелі чи в Уховецьку – не так принципово, бо обидва вони можуть претендувати на те, аби стати осередком такого музею”, – говорить директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк.
Почесним гостем на відкритті виставки був і праправнучатий племінник художника Віталій Трофимов. Експозиція багатопланово відображає творчість митця, відтворює духовну атмосферу та наближає до життєвого середовища майстра.
Зрозуміло, що рівень творчості високий, якщо говорити про художника і результати його праці. Зрозуміло, що йдеться про історичні роботи, бо цим картинам вже понад сто років. І варто запросити до цієї зали якомога більше людей, які шукають естетичної рівноваги та насолоди, або взагалі – шукають, що є розумного в нашому житті...”, – розповідає заслужений працівник культури України Іван Сидорук.
У Ковелі ім'ям Андроника Лазарчука названо художню школу. Ази художнього мистецтва тут опановують понад 250 дітей.
„Це знаково, бо Андроник Лазарчук – не просто наш земляк, а й талановитий художник. І педагог, який мав багато учнів і користувався великим авторитетом серед своїх вихованців...”, – каже мистецтвознавець, викладач Ковельської художньої школи Мирослава Гудим.
Уже багато років ковельчани мріють і про окремий музей Андроника Лазарчука, аби земляки видатного художника могли споглядати його картини не вряди-годи, а повсякдень.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 900 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]