Головна » 2019 » Березень » 11 » Волинські журналісти позували у столітньому традиційному вбранні з фондів Волинського краєзнавчого музею (ФОТО, ВІДЕО)
17:49
Волинські журналісти позували у столітньому традиційному вбранні з фондів Волинського краєзнавчого музею (ФОТО, ВІДЕО)
Волинські журналісти позували у столітньому традиційному вбранні з фондів Волинського краєзнавчого музею (ФОТО, ВІДЕО)

Луцькі активісти і журналісти сфотографувались у сторічному традиційному вбранні, притаманному 16 районам Волині. Проект назвали «Гапличка», – розповіла його ініціаторка Юлія Євпак. Про це повідомляє Перший.

«Все почалось з того, що ми шукали вбрання лучанок, яке вони носили 100 років тому. Але виявилось, що ніхто не збирає міського одягу. Водночас є багато різного вбрання з районів. Коли побачили вперше ті хустки, фартухи, природньо виникла ідея зібрати ці образи та показати волинянам», - каже авторка ідеї.

Разом з нею над «Гапличкою» працювала волонтерка Ольга Валянік та фотограф Павло Березюк. Одяг підібрали у Волинському краєзнавчому музеї. Всього вийшло 32 образи – по одному жіночому і чоловічому на кожен з 16 районів. У національному вбранні фотографувались не професійні моделі, а луцькі журналісти та активісти: Оксана Федорук (Таблоїд Волині), Богдан Коваль і Марія Вавринюк (12 канал), Дмитро Безвербний (Громадське.Волинь), Ольга Валянік.

«Мені здається, що ми вчимо багато загального: історію українського костюму, гуцульські наряди, буковинські вінки, а поруч залишається зовсім без уваги наше, волинське вбрання. Ці застібки, крій, візерунки для вишивки (в кожного району свої), чоловічі сорочки - ніде більше такого немає! Хотілось, аби люди це бачили, знали і цінували, могли створити сучасні вишиванки за історичними мотивами», – розповідає Юлія Євпак.

Світлини публікують на сторінці «Гапличка» у Фейсбуці.

Проект презентувати під час «Lutsk Fashion Weekend» у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Відео 12 канал:

Відео Гапличка:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 36 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]