Головна » 2018 » November » 2 » Волинь на древніх картах: у Музеї історії Луцького братства відкрили виставку картографічних експонатів (ФОТО, ВІДЕО)
14:01
Волинь на древніх картах: у Музеї історії Луцького братства відкрили виставку картографічних експонатів (ФОТО, ВІДЕО)
Волинь на древніх картах: у Музеї історії Луцького братства відкрили виставку картографічних експонатів (ФОТО, ВІДЕО)

31 жовтня у Музеї історії Луцького братства відкрили виставку «Волинь на картах XVI–XX ст.» Відтепер відвідувачі музею мають змогу оглянути чималу добірку карт, планів, листівок і книг на картографічну тематику. Експозиція діятиме щонайменше до кінця року, – повідомляє «Волинський монітор».

Усі експонати для виставки надав луцький краєзнавець, колекціонер-філокартист Віктор Літевчук, якого читачі «Волинського монітора» знають за публікаціями з історії листівок. Хоча винуватець події помітно хвилювався, адже це була його перша виставка, все пройшло успішно та цікаво.

Розпочався захід з екскурсії, яку провела Олена Бірюліна, завідувач музею. Вона ознайомила присутніх із колекцією карт і планів міста Луцька, які вдалося зібрати Віктору Літевчуку. Серед них є унікальні екземпляри: наприклад, найстаріша у збірці карта-дереворит кінця XVI ст. Себастьяна Мюнстера, амстердамська карта Королівства Польського 1707 р. із гербом України. Велику зацікавленість у глядачів викликав план одного із кварталів Луцька – того, де розташований музей. На плані, крім назв вулиць і позначень будинків, зафіксовані імена та прізвища їхніх власників. До речі, на відкритті виставки глядачів було багато, довелося добряче тіснитися.

Екскурсія поступово перейшла у спілкування з колекціонером. Віктор Літевчук розказав про те, як захопився збиральництвом, як шукає експонати для своєї колекції. Розповів теж про надзвичайно цікаву серію українських листівок із зображеннями карт, видану 100 років тому, за часів визвольних змагань.

Потім слово взяла Наталія Пушкар, головний хранитель фондів Волинського краєзнавчого музею, відділом якого є Музей історії Луцького братства. Вона сказала: «Я, як музейник, зі зрозумілих причин не дуже полюбляю колекціонерів загалом. Але Віктор – перший у списку тих колекціонерів, кого я люблю». І пояснила, що Віктор Літевчук – щедрий меценат, який не боїться ділитися своїми надбаннями з громадськістю. Чимало експонатів своєї колекції він подарував Волинському краєзнавчому музею. Зокрема, це серія листівок про Юзефа-Ігнація Крашевського, до речі, волинянина, а також добірка поштівок, присвячених ще одній славетній дочці волинської землі Лесі Українці.

Спілкування було настільки цікавим і невимушеним, що відвідувачі музею довгенько не розходилися.

Дирекція музею запрошує всіх охочих відвідати виставку. Адреса музею: Луцьк, вулиця Йова Кондзелевича, 5. Години відвідування: 10.00–18.00. П’ятниця – вихідний.

Анатолій ОЛІХ

Фото автора

Відео UA: Волинь:

Відео 12 Канал:

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 624 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.3/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]