Головна » 2014 » Січень » 16 » Воєнну історію Волині презентували у Волинському музеї українського війська та військової техніки.
22:27
Воєнну історію Волині презентували у Волинському музеї українського війська та військової техніки.
Воєнну історію Волині презентували у Волинському музеї українського війська та військової техніки.
Волиняни – не войовничий народ, але завжди вміли за себе постояти, - вважають автори «Воєнної історії Волині».
Презентація книги «Воєнна історія Волині. Том 1. Давня доба – кінець XVIII століття», що видана за підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» у рамках програми «Культура та духовність – головне багатство лучан», відбулася 16 січня у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки, – повідомлять «Волинські новини».



Як зазначив директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, не лише наукові інститути є установами, які продукують наукову продукцію з історії Волині, але й музейні працівники активно долучаються до підготовки і видання цих праць.
«Невеликий перший том, чудово ілюстрований, з хорошим науковим викладом, багатим фактажем, пропонується сьогодні для широкого загалу, як не лише наукова книжка, а й як популярна книжка, посібник для навчальних закладів. Видання є науковим та універсальним водночас. Автори праці – Олександр Дем’янюк, професор Інституту розвитку людини університету Україна, кандидат історичних наук та краєзнавець, дослідник, директор Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки Ігор Пасюк. Поєднання науковця та музейника, який займається дослідженням артефактів воєнного часу, дає можливість зробити повноцінне видання не лише на основі документів, а й на основі польових досліджень історії техніки, зброї, того, що викликає найбільше зацікавлення широкого загалу», - розповів Анатолій Силюк.





Він повідомив, що значну допомогу і підтримку цьому проекту надав благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Проблематика книги стосується не лише Луцька, а й великої Волині і це, на думку Анатолія Силюка, хороший, доброзичливий крок від благодійного фонду, внесок в дослідження історії великої Волині.
Олександр Дем’янюк розповів, що автори намагалися відійти від суто наукового викладу матеріалу, сухої термінології для того, щоб зробити цю працю популярною, щоб її змогли читати і діти шкільного віку і ті, хто цікавиться минувшиною свого краю. Автори взяли для дослідження саме історичну Волинь, землі якої охоплюють сучасну Рівненщину, Житомирщину, частину Тернопільської та Хмельницької областей. Розпочали із сивої давнини – з того часу, коли з’явилися перші зразки зброї, які дозволяють говорити про те, що територія Волині з давніх давен була краєм, який намагався захистити себе. Зі слів науковця, хоча волиняни не войовничий народ, але завжди могли за себе постояти. Перший том охоплює події із сивої давнини до кінця XVIII століття.





Зі слів Ігоря Пасюка, військова історія Волині розпочинається ще із часів перебування тут римлян, адже були знайдені персні римських легіонів і золоті медальйони, якими нагороджували за високі заслуги перед Римською імперією. У книзі вперше військову історію розглядають з боку Української держави на основі концепції примирення.
«Праця зацікавить не лише професійних істориків, а й широке коло читачів, зокрема молодь, адже ми написали її у вигляді нарисів воєнної історії Волині. Наприкінці 2013 року благодійний «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» виділив кошти, за які видали перші 100 примірників книги», - розповів Ігор Пасюк.
В авторів є плани щодо наступних томів. Так, другий том присвятять XIX століттю, починаючи від війни 1812 року, яка в Україні проходила лише на землях Волині, йтиметься також про Польське повстання 1831 року, участь волинян у Кримській війні тощо. Автори сподіваються, що згодом наклад розширять і книга потрапить у школи, університети та бібліотеки.


Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 601 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]