Головна » 2013 » Жовтень » 8 » ВИСТАВКУ ВИШИТИХ КАРТИН СЕРГІЯ ПРИТУЛИ ВІДКРИТО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ.
15:37
ВИСТАВКУ ВИШИТИХ КАРТИН СЕРГІЯ ПРИТУЛИ ВІДКРИТО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ.
ВИСТАВКУ ВИШИТИХ КАРТИН СЕРГІЯ ПРИТУЛИ ВІДКРИТО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ.
8 жовтня у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація виставки вишитих картин Сергія Притули.



Уродженець Шевченкового краю.
Сергій Притула народився у 1969 році в селі Комінтерн Чорнобаївського району Черкаської області у сім'ї колгоспників. Закінчив сільську школу, відслужив у прикордонних військах. У 1992 році закінчив Канівське училище культури, працював директором будинку культури в селі Комінтерн, вчителем трудового навчання в Красненській середній школі. Нині трудиться зв'язківцем на підприємстві «Азот» у Черкасах, де працює 5 тисяч людей.
Вишивання – справа чоловіча?
Сергій Васильович розповів, що займатися вишивкою розпочав вже у зрілому віці, відслуживши у війську. Азам цього мистецтва його навчила бабуся, яка проживала на Рівненщині, тож початок його захоплення – саме з волинського краю. Кожен , хто побачить роботи митця – переконається, що вишивання – не лише жіноча справа, нині цим успішно займаються і чоловіки. Майстер каже, що у деяких регіонах нашої планети ткацтвом і вишивкою займаються саме представники сильної статі.
Улюбленою справою чоловік захоплений вже 20 років, за цей час створив 160 робіт. Його картини оглядали відвідувачі Черкаського художнього музею, музею «Кобзаря», Київського музею імені М.Старицького. Ці чудові витвори були окрасою виставки «Українське коровай-сузір''я», яка презентувалася в районному будинку культури.
Про Богдана Ступку, враження від Волині і секрети професійної майстерності.
До Володимира-Волинського митець привіз 25 робіт. Це пейзажі і натюрморти, твори на Шевченківську тематику (співець-кобзар і Тарас Шевченко), Ісус Христос, княгиня Ольга, портрети видатних діячів культури і мистецтва – Олега Скрипки, Андріано Челентано, О.Розенбаума, Богдана Ступки (потрет дуже якісний і вартує 4000 гривень), Юрія Нікуліна, Володимира Висоцького, Василя Шукшина та інші. Художник захоплюється кіномистецтвом, тому й така тематика робіт. Кожну картину творить майже місяць, використовує акрилові нитки та муліне. Кожен хто побачить ці витвори вперше – подумає, що то фотографії – такий високий їх мистецький рівень. Насправді ж – то ручна вишивка дуже дрібним хрестиком. Такі працьовитість і професіоналізм гідні похвали. Сам творець цього дива зізнається, що головне поставити мету – тоді досягнеш бажаного. Згадуються слова М.Горького: «Талант – це віра в себе, в свої сили».



Сергій Васильович оглянув наш музей і місто і гарно відгукнувся про них.
Подорожуючи по Волині, він зрозумів, що Україна – єдина, як на сході, так і на заході. Лише деякі непорядні політики говорять протилежне.
Пан Сергій – яскрава особистість, цікавий співрозмовник. Він розповів про унікальний музей книги Т.Шевченка «Кобзар», який вже 20 років працює у Черкасах і де зібрані найрізноманітніші видання цієї безсмертної книжки, навіть оригінал Тарасової «захалявної книжечки». Нашому музеєві він подарував портрет Тараса Шевченка власної роботи. Виставка діятиме до кінця жовтня.
Філософ Д.Дідро колись мовив: «Щоби подумали про нас нащадки, якби ми їм нічого не залишили ?».
Безперечно, Сергій Притула залишить після себе слід у сучасному українському мистецтві.
Богдан Янович,
науковий співробітник
Володимир-Волинського
історичного музею
Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 687 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]