Що таке музейний простір Волині?

    Станом на 1 січня 2021 року – це 17 комунальних музеїв Волинської області (у т. ч. Волинський краєзнавчий музей, якому підпорядковано 5 музеїв – 4 відділи та філіал), 89 музейних заклади на громадських засадах, з яких 6 – носять звання „Народний музей”, 182 музей при закладах освіти, з яких 35 – носять почесне звання „Зразковий музей”. Це понад 343 тис. музейних предметів основного фонду – пам’яток матеріальної та духовної культури волинського краю, які є частиною Музейного фонду України, і ряд з яких по праву вважається культурним надбанням всього людства. Це 200-300 тис. осіб, які щорічно відвідують музеї Волині. Це понад дві сотні фахівців, які, незважаючи на всі матеріальні негаразді, що супроводжують долю музейного працівника, самовіддано зберігають, вивчають і наближають до широкої аудиторії безцінні музейні скарби.

Реновацію приміщень музею чудово виконали робітники з онлайн-сервісу Будвер™. Актуальні ціни на ремонт у місті Луцьк та по всій Волинській області дивіться на їх сайті, вони адекватні і цілком демократичні.

 [ Добавить новость ]

24 лютого о 12.00 у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Леся Українка. Події, місця, люди», присвячена дню народження поетеси.

16 лютого 2022 року Ігор Олександрович Воронченко – адмірал Військово-Морських Сил ЗС України, екс-командувач ВМС ЗС України (2016–2020) передав у фонди філії НВІМУ – Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки особистий комплект форми віце-адмірала ВМС України.

4 лютого 2022 року музей відвідав підполковник 51 ОМБР Сергій Фураєв та передав нам комплект своєї польової форми одягу, а також артилерійський планшет та артилерійський круг АК-4 з масштабно-прицільною лінійкою МПЛ-50.

У четвер, 10 лютого у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Міське життя. На стику століть». Кінець ХІХ – початок ХХ ст. - Belle Epoque, час в який з’являється багато новинок в будинках заможних міщан. Саме такі новинки представлені на виставці.

10 лютого о 16:00 запрошуємо на відкриття виставки «Міське життя. На стику століть».

26 січня в історичному музеї м. Володимира відбулося відкриття виставки сакрального мистецтва. На цій виставці були презентовані ікони з фондів музею – Христос-Спаситель, Давид і Соломон, Мойсей, Святий і Преподобний Симеон – їх вік налічує понад 200 років, а також скульптури ангелів і фрагмент іконостатсу, хрест 19ст

Анну Дейнегу знають як майстриню, що вміє створювати дивовижні солом’яні павуки, духмяні дідухи. Ці атрибути різдвяних свят демонструються на персональній виставці авторки під назвою «Осяяна сонцем».

19 грудня, у день святого Миколая, в Музеї історії Луцького братства відбулася інтерактивна лекція для дітей та дорослих «Чому на гербі Луцька святий Миколай, або Про ґрад Лучеськ в літописних подіях 1257 року».

Вийшов друком 11 випуск «Волинського музейного вісника», щорічного спільного видання Волинського краєзнавчого музею та кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності Волинського національного університету імені Лесі Українки.

У кінці 2021 року побачила світ монографія «Старожитності готів на Волині». Це колективна праця відомих дослідників історії та культури Волині та Полісся Геннадія Бондаренка, Григорія Охріменка, Світлани Локайчук, Наталії Скляренко, Степана Ільчука. Книга присвячена дослідникам волинського краю археологам Олександру Цинкаловському, Юрію Кухаренку. Марку Щукіну та Денису Козаку.

Наближається Різдво Христове – найулюбленіше свято більшості українців. Різдвяні святкування нашого народу супроводжуються багатьма цікавими звичаями і традиціями, які прийшли до нас із глибини віків.Наближається Різдво Христове – найулюбленіше свято більшості українців. Різдвяні святкування нашого народу супроводжуються багатьма цікавими звичаями і традиціями, які прийшли до нас із глибини віків.

На території філії Національного військово-історичного музею України – Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки відбулося урочисте вручення погонів молодшого лейтенанта курсантам кафедри військової підготовки Луцького національного технічного університету.

Сьогодні з нагоди Дня святого Миколая та в рамках проведення музейної акції «Мій тато – Герой!» співробітники філії НВІМУ- Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки передали солодкі подарунки дітям чиї батьки загинули у зоні проведення АТО/ООС. Музей щиро дякує компанії «Волинські Солодощі» та волонтеру Олександру Кваші.

Солом’яні дідухи, павуки, янголи, персонажі вертепного дійства, зірки колядників, глиняні макітри, горщики, глечики, ялинкові прикраси, традиційне святкове вбрання і жіночі прикраси, дитячі іграшки демонструються у виставковій залі музею.

14 грудня 2021 р. о 14 год. у Музеї волинської ікони відбудеться відкриття виставки «Величаємо тебе, Святий Миколаю!». Це спільний проєкт Музею волинської ікони і Технічного фахового коледжу Луцького Національного технічного університету. Відвідувачі виставки зможуть познайомитися з  іконами Св. Миколая XVIIІ – XIX ст. з колекції музею та творчими роботами учнів та  майстрів Технічного фахового коледжу Луцького НТУ: вишитими рушниками і флористичними композиціями.14 грудня 2021 р. о 14 год. у Музеї волинської ікони відбудеться відкриття виставки «Величаємо тебе, Святий Миколаю!». Це спільний проєкт Музею волинської ікони і Технічного фахового коледжу Луцького Національного технічного університету. 

Музей-садиба Ігоря Стравінського розташована в Устилузі. Нині – це пам’ятка історії національного значення, де розташований музей та місцева музична школа.

Колекція образотворчого мистецтва Ковельського історичного музею поповнилась новими експонатами.

Питання оцифрування музейних фондів, як ніколи актуальне. Одним із вдалих прикладів цієї роботи є досвід Волинського краєзнавчого музею, який реалізовує проєкт з оцифрування в рамках гранту «House of Europe». Про це розповіла директорка музею Оксаною Важатко.

Унікальна аптека-музей, в якій до нині зберігається автентична історія розвитку і становлення фармації працює у Луцьку.

Нещодавно у Маневицькому краєзнавчому музеї відбулась презентація виставки мистецьких робіт Валентини Ненадкевич «Душі багатство в барви перелито». Ця виставка стала першою персональною виставкою художниці.

7 грудня – день пошанування великомучениці Катерини. У фондах Музею волинської ікони зберігається ікона з зображенням Святої, написана на полотні у XVIII ст., яка походить з Покровської церкви с. Дорогиничі Локачинського району.

У НВК села Кортеліси, з нагоди Дня Збройних сил України та напередодні 70-ї річниці загибелі визначного діяча ОУН нашого краю Андрія Михалевича, Кортеліським історичним музеєм проведено уроки мужності «Боротьба за Україну до останнього подиху».

Луцьку передали «Книгу пам’яті», у якій є перелік бійців Збройних сил України, що полягли за Україну з 1992 року. Захід приурочили до 30-ї річниці ЗСУ і відбувся він у Волинському регіональному музею українського війська та військової техніки.

У Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар-практикум для педагогів, керівників шкільних музеїв «Музейна педагогіка в практиці сучасного закладу освіти».

 

 

Сумуємо та щиро співчуваємо…

Чим живе Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки напередодні Дня Збройних сил України?

«Українська світлиця» стала справжньою окрасою навчального закладу і вишуканою ретроспективою історії села.

Рішенням Луцької міської ради від 30.07.2021 було надано згоду на прийняття у власність Луцької міської територіальної громади частки статутного капіталу Музею історії сільського господарства Волині-скансену. Тепер повноцінним засновником музею буде Луцька міськрада, а отже правовим колізіям, є сподівання, настане кінець.

Волинський краєзнавчий музей активно оцифровує фонди. Тепер для відвідувачів буде доступна і онлайн-версія експонатів, а ще люди зможуть побачити значно більше, ніж зазвичай показують на виставках. Про це розповіла працівниця музею Анна Юхимчук.

Директорка Ківерцівського краєзнавчого музею, депутатка райради Оксана Сущук не просто керує музеєм, зачинившись у теплому кабінеті. Навпаки – її частіше не застанеш на робочому місці, адже поспілкуватися зі старожилами, відшукати ще живих свідків певних історичних подій – у цьому вся пані Оксана.

6 грудня, з нагоди відзначення Дня Збройних сил України, о 12.00 годині у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки, відбудеться передача Книги пам’яті військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки.

Ексочільник Музею історії сільського господарства Волині-скансену Олександр Середюк повідомив, що Луцька міська рада вже повністю володіє 100% території та майном музею.

Майстер-клас з пошуку інформації про репресованих родичів відбувся у Волинському краєзнавчому музеї. Директор державного архіву Українського інституту національної пам’яті розповів з чого почати пошук репресованих у радянські часи родичів, як звернутися в архів та які для цього потрібні документи.

Унікальні світлини та документи, раритетні книги, вінтажні меблі, а також старовинні предмети побуту та релігійного культу, які свого часу належали єврейським родинам волинського краю, – все це відтепер можна побачити в кімнаті-музеї «Історія нашого дворику».

Таку перспективу обговорили під час організаційної наради за участі голови обласної ради Григорія Недопада, голови відділення Національного олімпійського комітету України Романа Карпюка, керівників спортивних закладів.

1 2 3 ... 176 177 »