Головна » 2016 » February » 18 » Виставка «Штрихи історії України у вишиваному портреті» майстра художньої вишивки Юрія Савки передана Волинському краєзнавчому музею
13:53
Виставка «Штрихи історії України у вишиваному портреті» майстра художньої вишивки Юрія Савки передана Волинському краєзнавчому музею
Виставка «Штрихи історії України у вишиваному портреті» майстра художньої вишивки Юрія Савки передана Волинському краєзнавчому музею

   17 лютого у Волинському краєзнавчому музеї відбулось вшанування пам’яті волинського майстра художньої вишивки Юрія Савки та відкриття його персональної виставки.

   Друзі, знайомі, шанувальники творчості прийшли поділитися своїми світлими спогадами про майстра вишиваного портрета і відкрили чергову виставку робіт митця.

   Дружина Юрія Савки, Валентина Іванівна передала його творчу колекцію «Штрихи історії України у вишиваному портреті» Волинському краєзнавчому музею для зберігання та експонування на виставках. Директор музею Анатолій Силюк та заступник начальника управління культури Волинської облдержадміністрації Віталій Стрільчук подякували за довіру і запевнили, що вишивані портрети будуть експонуватися на виставках і продовжуватимуть важливу справу майстра.

   47 портретів становлять цілісну виставкову колекцію автора, відому на Волині та далеко за її межами під назвою «Штрихи історії України у вишиваному портреті». Вона експонувалася у різних містах і містечках України.

   До колекції увійшли вишиті образи знакових для української історії постатей: Тараса Шевченка, Лесі Українки, Олени Пчілки, Івана Франка, Симона Петлюри, Григора Тютюнника, Уласа Самчука, Романа Шухевича, Степана Бандери, Ніла Хасевича, Василя Симоненка та ін.

         

   Майстром вишиваного портрета були увіковічені волиняни: молодий політик Олександр Юрченко, художниця Валентина Михальська, архітектор Леонід Маслов, письменник-гуморист Євген Назарчук, збирач шевченкіани Микола Куделя.

   Юрій Савка був надзвичайно енергійним, цілеспрямованим, віддавав всього себе улюбленій справі, яка додавала йому сили, дарувала зустрічі з хорошими людьми, давала можливість спілкуватися з молоддю. За допомогою вишивки поширював українську історію, культуру, налагодив тісні культурні зв’язки Волині з Кримом.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 720 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]