Головна » 2018 » October » 28 » Виставка картографічних творів XVI–XX століть з колекції Віктора Літевчука розпочинає роботу в Музеї історії Луцького братства
16:19
Виставка картографічних творів XVI–XX століть з колекції Віктора Літевчука розпочинає роботу в Музеї історії Луцького братства
Виставка картографічних творів XVI–XX століть з колекції Віктора Літевчука розпочинає роботу в Музеї історії Луцького братства

Відкриття виставки «Волинь на картах XVI–XX століть» з колекції Віктора Літевчука відбудеться 31 жовтня о 14.00 у приміщенні Музею історії Луцького братства, відділу Волинського краєзнавчого музею.

Віктор Літевчук – лучанин, філокартист, краєзнавець, шанувальник і меценат Волинського краєзнавчого музею. Його особистими коштами, наприклад, поповнюється тематична фондова група, присвячена Лесі Українці і родині Косачів. У своєму збиральництві Віктор Олексійович віддає перевагу волинським та луцьким старожитностям. Колекціонування картографічних творів є його особливим захопленням. Про це автор збірки карт особисто розповість під час відкриття.

Окрім карт широкої хронології екпозиція виставки містить збірку поштових листівок з фрагментами карт першої чверті XX ст., в якій чільне місце займають українські поштівки періоду визвольних змагань. Значний інтерес викликають військові (штабні) карти території Волині, а також плани Луцька різних періодів. Виставка доповнена спеціальною літературою. Про окремі експонати виставки планується серія подальших інформаційних повідомлень. Цього разу представимо найбільш репрезентативну картографію.

Найстарішою картою колекції Літевчука на цей час є друкована карта земель, що історично пов’язані з Польським Королівством і Великим князівством Литовським. Волинь на ній представлена своєю столицею Луцьком. Це, власне, дереворит німецького картографа Себастьяна Мюнстера під назвою «Beschreibung aller Laender so etwann dem Koenigreich Poland underworffen seind gewesen», вміщений в Мюнстерівську «Космографію», яка побачила світ 1574 р. в Базелі у видавництві Генріха Петрі. «Космографія» Мюнстера була однією з найбільш впливових географічних робіт XVI ст., першим німецькомовним описом світу. Вперше книга опублікована у 1554 р. і в подальшому неодноразово перевидавалась, а її текст та карти вплинули на географічне мислення цілих поколінь.

Рідкісною картою приватної збірки є твір «Старі часи і сучасність Королівства Польського та Великого князівства Литовського з їх воєводствами», автором якої, ймовірно, був Йоганн Вольтерс (Амстердам, 1697 р.). Це авторська переробка карти Гійома де Боплана «Нова карта Королівства Польського, Великого князівства Литовського…», поміщена у перевиданні книги Філіпа Клювера «Введення в універсальну географію, як стару, так і нову» (виходила друком між 1624 і 1729 рр.).

Окрасою збірки є друкована карта французького картографа Даніеля Фюле «Королівство Польща зі своїми кордонами» (Амстердам, 1707), ручного розфарбування. Такий твір і око милує, і подає цікаву інформацію. На полях карти зображені герби земель Речі Посполитої та її сусідів, а серед них – герб України.

Виставка карт має намір привернути інтерес волинян до збирання, зберігання, вивчення і популяризації картографії, зокрема і тієї, яка містять інформацію про Волинь.

Олена Бірюліна,
завідувач Музею історії Луцького братства

Адреса: Музей історії Луцького братства, м. Луцьк, вул. Йова Кондзелевича, 5.
Тел. для довідок: 72-33-71.
Вартість вхідного квитка і екскурсії: згідно тарифів музею.

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 606 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]