Головна » 2016 » February » 8 » Відзначення 135-ї річниці від дня народження українського архітектора С.П.Тимошенка
19:29
Відзначення 135-ї річниці від дня народження українського архітектора С.П.Тимошенка
Відзначення 135-ї річниці від дня народження українського архітектора С.П.Тимошенка

   5 лютого, на відзначення 135-ї річниці від дня народження відомого українського архітектора і суспільного діяча Сергія Прокоповича Тимошенка, відбулося урочисте відкриття інформаційної дошки на будинку, збудованому за його проектом і у якому він проживав упродовж 1934-1939 років. Нині будинок переданий на баланс Волинського краєзнавчого музею. Після проведення ремонту у ньому будуть розміщені фонди Музею волинської ікони.

   Подія відбулася з ініціативи Волинської обласної організації Національної спілки архітекторів України, відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради в рамках розширення системи туристичного ознакування.

   Відкриттю інформаційної дошки передувала панахида в церкві села Прилуцьке, збудованій за проектом Тимошенка.

   Після завершення церемонії відкриття інформаційної дошки у Музеї волинської ікони відбулася урочиста академія, присвячена 135-й річниці від дня народження видатного архітектора. Учасники говорили про життєвий і творчий шлях архітектора, який проживаючи у Луцьку у 1930-1939 роках, працював головним архітектором сільськогосподарського будівництва Волині. Тут Сергій Тимошенко спроектував понад 40 будинків, а також декілька церков. Водночас він – активний діяч Волинського українського об’єднання й Української православної церкви, голова Товариства ім. Петра Могили в місті Луцьку. Загалом його творчий здобуток нараховує понад 400 будинків, храмів, вокзалів та інших цивільних споруд в Україні й за її межами. Волинський письменний Іван Корсак презентував свій роман «Борозна у чужому полі», який присвячений славетній родині Тимошенків На академії піднімали питання сучасної сакральної архітектури та збереження пам’яток церковного будівництва на Волині.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 895 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
0   Spam
1 obi_22   (09.02.2016 18:58) [Материал]
Подаємо важливе доповнення до зібраного життєпису Сергія Прокоповича. Він був активним луцьким братчиком, у 1931 р. - членом Прибічної Ради Братства, а з 1935 р. його Головою. Відомо, що відбудовував Хрестовоздвиженський братський храм.
Див.: https://volyn-museum.com.ua/news/bratska_khrestovozdvizhenska_cerkva_osobliva_kultova_sporuda_starogo_lucka/2015-11-17-2098

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]