Головна » 2011 » Вересень » 27 » Відкрито Музей історії Луцького братства ХVІІ-ХХІ ст.
12:49
Відкрито Музей історії Луцького братства ХVІІ-ХХІ ст.
Відкрито Музей історії Луцького братства ХVІІ-ХХІ ст.
У Луцьку ще одним музеєм побільшало. Його урочисте відкриття відбулося на свято Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього. Це Музей історії Луцького братства ХVІІ-ХХІ ст.
Музей розмістився в чотирьох кімнатах (які є і його розділами) на вулиці Кондзелевича, 5, поряд із Хрестовоздвиженським храмом, на приміщенні якого кілька років тому відкрито меморіальну дошку на честь Хрестовоздвиженського братства, де у свій час був братський монастир. Саме у вересневі дні далекого нині 1617 року створено Луцьке Хрестовоздвиженське братство, яке стало центром освіти, книгодрукування, активно займалося благодійництвом, пам'яткоохоронною діяльністю, захищало православ'я на Волині. При ньому діяла братська школа.
Добрі діла Братства були відроджені 1990 року завдяки журналісту, письменнику, депутату Верховної Ради першого скликання Андрію Бондарчуку. Це і завдяки йому стали відомі імена луцьких братчиків, а серед видатної плеяди імена Галшки-Гулевичівни, Данила Братковського, Петра Косача, Афанасія Пузини, Іова Кондзелевича та й багатьох людей, які прославили наш край добрими ділами. Нині є правонаступник Луцького братства - Волинське крайове братство святого апостола Андрія Первозваного, яке очолює Андрій Бондарчук.
На рахунку Братства чимало добрих справ. Зокрема, факсимільні перевидання книг того часу, які побачили світ завдяки добровільним пожертвам лучан, волинян. І ось ми стали свідками, першими відвідувачами Музею історії Луцького братства ХVІІ-ХХІ століть. До його створення у першу чергу прилучився Волинський краєзнавчий музей, зокрема, історик Олена Бірюліна. Вона розповіла, що багато працювала над архівними матеріалами, а останні півтора року віддала експозиції музею. А ще вона зі словами вдячності говорила про свого чоловіка Миколу Слатова, котрий був дизайнером експозиції, про рекламне підприємство «Факторія» та й згадала інших добрих людей, завдяки яким постав музей.
Прилучилися до створення музею художники Олександр Дишко, Володимир Жупанюк. Експонуються оригінальні церковні предмети з колекції Волинського краєзнавчого музею, стародруки з бібліотеки Луцького братства, різні його документи, метричні книги Хрестовоздвиженської братської церкви... А ще не можна не сказати про меценатів, без допомоги яких не було б відкриття цього оригінального музею в Луцьку. Це і Андрій Бондарчук, і Михайло Герець із США, котрий очолює там Товариство святого апостола Андрія Первозваного (колишній лучанин) та отець Ігор Махлай (теж із США), благодійні фонди, керівники господарств, управлінь, підприємці, зокрема, Віктор Шумський, Богдан Колісник, Іван Сидор, Віталій Захарчук та інші.
Святкову літургію у братській Хрестовоздвиженській церкві провів архієпископ Луцький і Волинський владика Михаїл. Він же із священнослужителями відслужив службу Божу і освятив музей, разом із представниками міської влади перерізав стрічку біля його входу. Голова Луцької міської ради Микола Романюк вручив активістам Братства святого апостола Андрія Первозваного почесні подяки, грамоти обласної ради, а також відзнаки міської ради. Серед нагороджених, зокрема, активісти Братства Серафима Леонідівна та Євген Михайлович Симоновичі, Галина Степанівна Шафета, котра з нашим світлої пам'яті колишнім редактором Полікарпом Шафетою були активними учасниками Братства з перших днів його відродження.
Анастасія ФІЛАТЕНКО
____________________________
Волинь-нова. – 2011.  – 29 вересня. – С. 2.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 986 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]