Головна » 2018 » April » 27 » Відбувся семінар-практикум «Діяльність музеїв в об’єднаних територіальних громадах» (ФОТО, ВІДЕО)
12:28
Відбувся семінар-практикум «Діяльність музеїв в об’єднаних територіальних громадах» (ФОТО, ВІДЕО)
Відбувся семінар-практикум «Діяльність музеїв в об’єднаних територіальних громадах» (ФОТО, ВІДЕО)

Відповідно до плану роботи управління культури Волинської облдержадміністрації на ІІ квартал, 25 квітня 2018 року на базі Нововолинського міського історичного музею Волинський краєзнавчий музей, за підтримки Відділу культури виконкому Нововолинської міської ради, провів семінар-практикум директорів та музейних працівників комунальних та громадських музеїв області на тему: «Діяльність музеїв в об’єднаних територіальних громадах».

Розпочав семінар-практикум заслужений працівник культури, в. о. директора Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк. З вітальним словом до учасників семінару приєднались: начальник відділу культури виконавчого комітету Нововолинської міської ради Інна Левкова, директор Нововолинського міського історичного музею Тетяна Марценюк.

Модератор семінару Анатолій Силюк під час свого виступу детально зупинився на актуальних питаннях діяльності комунальних та громадських музеїв області на сучасному етапі та подальшої їхньої роботи в умовах об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). Він звернув увагу присутніх на основні завдання музейних працівників області: планування та реалізація своїх проектів завдяки тісній та злагодженій співпраці з своїми територіальними громадами; формування кожним музеєм електронної картотеки фондового матеріалу та оцифрування найбільш цінних та раритетних пам’яток; популяризація музейних просвітницьких та наукових проектів із максимальним залученням новітніх технологій. Анатолій Михайлович окремо зупинився на методах роботи з громадою на прикладі Нововолинського міського історичного музею, зазначивши при цьому: «Будемо вчитися на кращих зразках музейної практики…».

Під час семінару була розглянута низка актуальних питань, пов’язаних з роботою музеїв в умовах об’єднаних територіальних громадах. Адже, на сьогодні в області розпочали свою роботу в ОТГ Любомльський краєзнавчий музей, Музей історії сільського господарства Волині – скансен, Лопатенський історико-природничий музейний комплекс, Устилузька дитяча школа мистецтв – музей-садиба Ігоря Стравінського, та інші.

Про початкове фінансове забезпечення діяльності Любомльського краєзнавчого музею в Любомльській об’єднаній територіальній громаді розповів учасникам семінару його директор Юрій Фініковський. В обговорені проблеми взяли участь директори музеїв області: Петро Хомич – директор Маневицького краєзнавчого музею, Наталія Пась – директор Камінь-Каширського народного краєзнавчого музею, Олександр Середюк – директор Рокинівського музею історії сільського господарства Волині – скансену, Лариса Куль – директор Іваничівського історичного музею.

Під час робочої зустрічі учасникам семінару репрезентований інформаційний методичний матеріал, підготовлений науковими працівниками Волинського краєзнавчого музею: «Діяльність музейних закладів в умовах децентралізації (інформаційно-методичні матеріали)», «Комунальні та громадські музеї Волинської області в 2017 році (порівняльно-довідковий матеріал)», «Основні правила використання музейних предметів основного фонду», «Пам’ятка для дослідника фондових колекцій Волинського краєзнавчого музею» та інші.

В рамках семінару директор Нововолинського міського історичного музею Тетяна Марценюк та науковий співробітник музею Ірина Ромашко ознайомили учасників із деякими здійсненими музейними проектами, які мають успіх серед громадськості Нововолинська, зупинившись на соціальних проектах для людей з обмеженими можливостями. Крім того, учасникам семінару було презентовано путівник по експозиції музею та книги «Духовне серце Шахтарського Нововолинська» і «Недоспівана Україна».

Відділ культури виконавчого комітету Нововолинської міської ради спільно з музеєм на завершення семінару організував гостям міста та музею інтерактивні екскурсії до Свято-Духівського собору та Низкиницької Успенської церкви, акцентувавши увагу на науково-дослідній та памяткоохоронній діяльності музею в Нововолинську, його роль в розвитку туризму та розширення діапазону надання платних послуг.

Відео СТН:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 575 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.4/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]