Головна » 2017 » December » 15 » Відбувся круглий стіл на тему «Діяльність ОУН і УПА на території Ківерцівщини»
16:23
Відбувся круглий стіл на тему «Діяльність ОУН і УПА на території Ківерцівщини»
Відбувся круглий стіл на тему «Діяльність ОУН і УПА на території Ківерцівщини»

14 грудня 2017 року у Ківерцівському районному краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл «Діяльність ОУН і УПА на території Ківерцівщини», приурочений до 75-ї річниці створення Української повстанської армії та проголошеного Волинською обласною радою 2017 р. на Волині Року Української Повстанської Армії.

З привітальним словом виступили представники влади: Василь Хмілевський – голова районної ради, Юліан Таранчук – перший заступник голови райдержадміністрації. Як організатор заходу виступила кандидат історичних наук, помічник-консультант народного депутата Лариса Понєдєльник. До організації заходу активно долучилась Волинська крайова організація Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка на чолі з головою організації, доктором історичних наук, професором Людмилою Стрільчук.

У роботі круглого столу взяли участь науковці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Оксана Каліщук, Валентина Петрович, Олексій Колісник, заступник голови РДА Яна Церкевич, голова Дернівської сільської ради, герой Майдану Олександр Гуч та інші. Модератором дискусійного столу був професор СНУ імені Лесі Українки, керівник редакційно-видавничої групи «Науковий центр історичних студій Волині» Микола Кучерепа.

Основна увага під час виступів доповідачів приділялась проблемам дослідження діяльності ОУН і УПА на території Ківерцівщини. Зокрема, виступаючі піднімали важливі теми «ОУН і УПА в українсько-польському конфлікті і провокації енкаведистів» (М. Кучерепа), «Організація, структура і діяльність органів безпеки ОУН на території сучасної Волинської області в 1932–1937 роках: Ківерцівщина» (Л. Понєдєльник), «УПА в історичній пам’яті українців»(О. Каліщук), «Діяльність ланок УПА на теренах Ківерцівщини» (М. Подзюбанчук) і інші.

Заслужений вчитель України, лауреат обласної мистецької премії імені Агатангела Кримського та премії імені Бориса Грінченка Всеукраїнського товариства «Просвіта», кавалер ордену Княгині Ольги третього ступеня Олеся Ковальчук намагалась привернути увагу присутніх до злободенної проблеми сьогодення: чому замовчується подвижництво УПА в наші дні?

Усі учасники круглого столу були єдині у своїх висновках – ми повинні розкривати маловідомі сторінки нашої історії, досліджувати їх і шукати шляхи донесення їх до кожного українця. Зокрема, було вирішено залучити до спільного вивчення діяльності ОУН і УПА на території району школярів, учителів, студентську молодь, краєзнавців, і підготувати проведення наукової конференції, яка була б присвячена проблемам національно-визвольного руху Волині і Ківерцівщини. Чудовим і змістовним подарунком для місцевого музею і майбутньої роботи стало 2-х томне видання науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією. Волинська область», яке Микола Кучерепа вручив директору музею Степану Войчику.

Несподіванкою для усіх стали зворушливі рядки поезії справжнього патріота України, борця за її незалежність з юного віку, Віталія Таранчука у виконанні Галини Слатініної. Лише через багато років, попри батьківську скромність і заборону, Юліан Таранчук все таки вирішив винести на загальний присуд вірші свого батька. З затамуванням подиху слухали героїчну поезію… Сльози сивочолого сина і вдячність за батьківське щире слово викликали повагу у всіх присутніх і не залишили нікого байдужим. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять про усіх загиблих, тих, хто ціною власного життя виборював нам свободу та гідне майбутнє.

А на завершення ініціатори проведення круглого столу – заступник голови районної ради Анатолій Пушкін та радник голови Анатолій Король підвели підсумки круглого столу та подякували усім за роботу.

Також присутні мали можливість ознайомитися з тематичною виставкою - презентацією Ківерцівської центральної бібліотеки.

Джерело: Ківерцівська районна державна адміністрація

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 610 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]