Головна » 2016 » May » 30 » Відбулось перше засідання експертної ради з питань визначення художньої цінності й містобудівного значення об’єктів
14:58
Відбулось перше засідання експертної ради з питань визначення художньої цінності й містобудівного значення об’єктів
Відбулось перше засідання експертної ради з питань визначення художньої цінності й містобудівного значення об’єктів

   Цей дорадчий орган було створено згідно сесійного рішення Волинської обласної ради, з метою оптимізації прийняття рішень щодо об’єктів, які підпадають під дію Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

   У ході першого засідання було затверджено персональний склад Експертної ради, яку очолив заступник голови обласної ради Роман Карпюк, секретарем було обрано директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка. До її складу також увійшли: Леся Бондарук – представник Інституту національної пам’яті у Волинській області, Андрій Бондарчук – голова Волинського крайового братства св. ап. Андрія Первозванного (Луцьке Хрестовоздвиженське), Почесний громадянин Волині та міста Луцька, Володимир Марчук - голова Волинської обласної організації Національної спілки художників України, Ярослав Мосейчук - архітектор, художник, режисер, Ігор Новосад - директор будівельно-реставраційної фірми «Мала аркада», Микола Томчук – заступник начальника управління містобудування та архітектури ОДА, Василь Рижук - Заслужений діяч мистецтв України, Віталій Собко - протоієрей, голова інформаційно-видавничого центру УПЦ КП, Петро Ходань - головний спеціаліст управління культури Волинської обласної державної адміністрації, а також Ярослав Шабала– доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

   На своєму першому засіданні, Експертна рада мала також розглянути питання щодо доцільності існування символів комуністичного режиму в оздобленні пам’ятки національного значення Меморіальний комплекс "Вічна Слава" у місті Луцьку.

   "Ми не маємо права допустити помилки, а тому варто вислухати думку кожного із членів комісії", – закликав Роман Карпюк. Представниця Інституту національної пам’яті у Волинській області Леся Бондарук зауважила, що поспішати із прийняттям рішень на нинішньому засіданні не варто. Аби вести фахову дискусію із цих питань, вона порадила колегам спершу детально ознайомитись із Законом України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", а також врахувати висновки юристів стосовно застосування норм законодавства на практиці. Все це заради того, щоб уникнути недоречностей та неправильних трактувань, переконувала вона. Більше того, за словами Лесі Бондарук, питання Меморіального комплексу "Вічна Слава", варто розглядати комплексно, адже на часі приведення його до належного вигляду згідно вимог профільного Міністерства, яке визначає підходи до упорядкування пам’яток національного значення.

   Секретар Експертної ради, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк зауважив, що до кожного питання має бути додана доповідна записка на основі чого це питання виноситься на розгляд фахівців. Мовляв не виключено, що на наступні засідання будуть виноситись аналогічні питання, які стосуються інших районів та міст області.

   Голова Волинського крайового братства св. ап. Андрія Первозванного Андрій Бондарчук закликав колег врахувати досвід аналогічної Експертної ради, що створена при Луцькій міській раді.

   Тим часом, професор, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри археології, давньої та середньовічної історії України, СНУ ім. Лесі Українки Ярослав Шабала закликав колег замислитись над тим, чи варто взагалі зачіпати Меморіальний комплекс Луцька. "Це не пропаганда, це наша історія", - наголосив він та запропонував лише перейменувати його із "Вічної Слави" на "Слави та Скорботи". Пан Шабала також зауважив, що варто змінити саму назву Експертної ради та словосполучення "художньої цінності" замінити на "культурної цінності", адже воно включатиме, як духовну так і історичну складову.

   Вислухавши думки колег, Роман Карпюк озвучив пропозицію, на яку пристала більшість, запросити на наступне засідання членів Експертної ради, яка працює при Луцькій міській раді та уже має досвід роботи, а також врахувати усі пропозиції, які ймовірно надійдуть з районів, стосовно декомунізації ряду інших об'єктів на місцях.

Джерело: Волинська обласна рада

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 651 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]