Головна » 2011 » Жовтень » 7 » Вечір пам’яті О.Ф.Ошуркевича у Волинському краєзнавчому музеї.
16:11
Вечір пам’яті О.Ф.Ошуркевича у Волинському краєзнавчому музеї.
Вечір пам’яті О.Ф.Ошуркевича у Волинському краєзнавчому музеї.
9 жовтня 2011 року минає рік як відійшов у вічність талановитий дослідник Олексій Федорович Ошуркевич – відомий український фольклорист, етнографом, краєзнавець, літературознавець, заслужений працівник культури України. 7 жовтня  у Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір його пам’яті.
Олекса Ошуркевич народився 1 квітня 1933 року в м.Берестечко. Закінчивши середню школу у 1952 році, вступив до Львівського державного університету імені І.Франка на філологічний факультет, де здобув фах учителя української мови та літератури.
З 1957 до 1961 рік Олекса Федорович працював у редакціях районних газет на Львівщині (с.Заболотці), Волині (м.Ковель), Івано-Франківщині (м.Болехів). 1961 року влаштувався на роботу до Волинського обласного краєзнавчого музею. У 1966 році перейшов працювати до Волинського обласного будинку народної творчості, спочатку методистом, а потім завідувачем відділу фольклору та етнографії. З 1984-го О.Ф.Ошуркевич знову працював в обласному музеї. З його ініціативи у 1989 році створено відділ етнографії та народних промислів, який він і очолив. Завдяки О.Ф.Ошуркевичу фонди Волинського краєзнавчого музею поповнились картинами, документами, фотографіями художника А.Лазарчука, книгами літературознавця Є.Шабліовського, різдв’яно-новорічними атрибутами, записами народним пісень, писанками та іншими експонатами.
За допомогою О.Ф.Ошуркевича були створені: Берестечківський народний музей, музей історії с. Тростянець та музейна кімната академіка М.Кравчука при школі с.Човниця Ківерцівського району, етнографічна експозиція Любомльського краєзнавчого музею, музей-світлиця Т. Г. Шевченка в с.Буянів Луцького району. Науковцем зібрані матеріали для музею І.Стравинського в Устилузі.
З ініціативи Олекси Федоровича у 1993 році Волинський краєзнавчий музей започаткував проведення обласних конкурсів різдв’яно-новорічної атрибутики. Він був автором багатьох виставок, членом журі обласних конкурсів на кращу писанку Волині.
Олекса Федорович певний час очолював секцію фольклористики та етнографії при правлінні Волинської обласної організації українського товариства охорони пам’яток історії та культури. З 1989 року співпрацювв з Волинським обласним товариством краєзнавців.
Олексій Федорович Ошуркевич є автором унікальних видань: „Пісні з Волині”, „Різдвяний вертеп на Волині”, „Лірницькі пісні з Полісся”, „Родина Косачів і волиняни: спогади, перекази”, „Оповіді Шевченківського краю”, „З фольклорної криниці Франкового села”, „Берестецька голгофа”, „Під зорями новорічними” та багатьох інших.
Олекса Федорович – лауреат Всеукраїнської премії імені Павла Чубинського (1990), обласної  премії імені Миколи Куделі (1999), премії імені В.М.Гнатюка (2010) – за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини України.
Працівники відділу етнографії до вечора пам’яті О.Ф.Ошуркевича підготували виставку, яка висвітлює професійну діяльність дослідника. На заході відбулася презентація його книг, виданих після смерті, а колеги, друзі, знайомі Олекси Федоровича доповнили його біографію, поділилися спогадами про видатного українця.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 855 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]