Головна » 2015 » November » 30 » В обласному музеї вшанували пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні
21:07
В обласному музеї вшанували пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні
В обласному музеї вшанували пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні

   27 листопада у Волинському краєзнавчому музеї відбулась презентація нової фотодокументальної виставки «Спротив геноциду» (до 82-х роковин Голодомору), створеної і наданої для експонування Українським інститутом національної пам’яті спільно із Галузевим державним архівом СБУ, Центром досліджень визвольного руху та Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні.

   На стендах представлені унікальні документи та фото із ГДА СБУ, інших державних архівів, які розкривають масштаби спротиву, його форми і методи. Значна частина документів вперше оприлюднена саме у форматі виставки «Спротив геноциду».

   Матеріали виставки розкривають історичні обставини, в яких опинилась Україна у 1920-х роках: Українська революція 1917-1921 років, Україна в умовах НЕПу та українізації у 1920-х роках та наслідки для України сталінського «великого перелому» наприкінці 1920-х років.

   Окремі розділи виставки присвячено селянським виступам і повстанням напередодні Голодомору 1932 – 1933 років, спротиву українців тоталітарному режиму в умовах Голодомору. На стендах виставки розкриваються різні форми протестів: волинки, напади на склади, вбивства активістів, поширення листівок, затягування вивезення зерна, відмови виходити на роботу, тощо.

   Також показано трагічну ситуацію представників місцевого керівництва, які у намаганні врятувати односельців від голодної смерті ставали жертвами репресій режиму.

   Виставка доповнена документами і матеріалами із фондів Волинського краєзнавчого музею та Державного архіву Волинської області про допомогу волинян голодуючим, виданнями про голодомори в Україні із фонду наукової бібліотеки музею.

   Захід розпочався відправленням панахиди священиками УПЦ Київського патріархату за жертвами Голодомору 1932-1933 років.

   З матеріалами виставки присутніх ознайомила Машлай Валентина, завідувач відділу новітньої історії. На заході виступили: Бондарук Леся, кандидат історичних наук, громадська діячка, представниця Інституту національної пам’яті у Волинській області та Кушнірук Ростислав, керівник народної аматорської хорової капели «Посвіт» Палацу культури міста Луцька.

   Для учасників музейної акції прозвучали музичні твори у виконанні учнів Луцької музичної школи №1 імені Фридеріка Шопена.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 784 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]