Головна » 2016 » September » 23 » В обласному музеї відкрилася виставка про побут лучан в кінці ХІХ – на початку ХХ століття
15:02
В обласному музеї відкрилася виставка про побут лучан в кінці ХІХ – на початку ХХ століття
В обласному музеї відкрилася виставка про побут лучан в кінці ХІХ – на початку ХХ століття

У четвер, 22 вересня, у Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Фрагменти історії Луцька». В ХІХ столітті Лучеськ Великий стає невеликим повітовим містом. Про статус столиці Волинської землі та другої столиці Великого князівства Литовського, нагадував лише поруйнований замок та поодинокі пам’ятки архітектури, що знаходились так само в доволі закинутому стані. Кількість населення складала близько 12-16 тис. осіб, що було далеко не найвищим показником серед міст Волинської губернії. Лише дві вулиці в місті були брукованими, що дозволило одному з представників свити імператора назвати Луцьк «брудним єврейським містечком». І дійсно на початку ХХ століття частка євреїв в місті становила близько 85 %. Разом з тим місто жило доволі жвавим економічним життям. Активно розвивається торгівля, різного роду товаровиробництво, в чому не останню роль зіграла близькість кордону з Австро-Угорською імперією. Таке сусідство зумовило ще і значну кількість військових, що квартирували у Луцьку та залишили свій слід в сучасному архітектурному обличчі міста.

Виставка «Фрагменти історії Луцька» має на меті показати побут населення міста в кінці ХІХ – на початку ХХ століття. Серед запропонованих тем автори виставки, наукові співробітники відділу давньої історії, нагадають лучанам про виробництво цегли на заводі Глікліха «Лучанин», з якої побудовано десятки будинків у місті, традиції пивоваріння на Волині та традиційні для міщан чаювання. Все це показано експонатами з фондів Волинського краєзнавчого музею, частина з яких експонується вперше.

Виставка розміщена в експозиції відділу давньої історії у приміщенні Волинського краєзнавчого музею за адресою: м. Луцьк, вул. Шопена, 20, працюватиме у робочі дні музею (щоденно, крім понеділка та суботи).

Михайло Вашета,
завідувач відділу давньої історії музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 610 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]